Италија пред ванредним изборима, о поверењу влади гласаће се 20. августа

Парламент ће гласати о поверењу влади премијера Ђузепа Контеа наредног уторка, одлука је представника свих парламентарних странака у Сенату. Усвојена је упркос противљењу владајуће Лиге вицепремијера Матеа Салвинија, партије "Форца Италија" бившег премијера Силвија Берлусконија и странке Браћа Италије - они су тражили да се гласа већ данас да би превремени избори били што пре расписани.

Кризу на италијанској политичкој сцени покренуо је министар унутрашњих послова и лидер Лиге Матео Салвини када је прошле недеље позвао на превремене изборе, наводећи да владајућа већина са покретом Пет звездица више не постоји.

Уколико Контеова влада не добије подршку, што се очекује, председник Серђо Матарела ће одлучити да ли ће распустити парламент и расписати изборе, или ће одредити новог мандатара, који би покушао да обезбеди већину.

Лидер десничарске Лиге и вицепремијер Матео Салвини заложио се за ванредне изборе.

"Затражићемо од Италијана да размотре могућност да и даље руководимо земљом у наредних пет година. Не бојимо се да напустимо своја министарска места или да не будемо више у Сенату. Нека живи слобода, Италија и демократија. Замолио бих пријатеље из покрета 5 Звезда да два, три пута размисле пре него што донесу одлуку', рекао је Салвини.

Председник Италије Серђо Матарела је једини који има ингеренције да распусти парламент, па ће, уколико влади буде изгласано неповерења, морати да одлучи да ли да закаже изборе најраније за октобар или да постави нову владу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво