Сукоб полиције и демонстраната на аеродрому у Хонгконгу

Демонстранти, који већ два дана блокирају међународни аеродром у Хонгконгу, сукобили су се са полицијом која је сузавцем покушала да их растера.

На једном од најпрометнијих аеродрома на свету влада потпуни хаос. После дводневне блокаде терминала, полиција покушава да растера демонтранте. Постојећа ситуација најмање одговара заробљеним путницима.

"Морам данас да напустим Хонгконг, али нажалост, не могу и то је велики проблем за моју породицу и мој посао", каже путница из Грчке.

Лидерка Хонгконга упозорава да су протести довели до опасне ситуације.

"Наше друштво је постало несигурно, нестабилно и насилно. Насиље ће одвести Хонгконг на пут без повратка, оно угрожава владавину закона као једну од најважнијих вредности нашег друштва", истиче Кери Лем, лидерка Хонгконга.

Уједињене нације позивају власти на уздржаност. Упозоравају на полицијску прекомерну употребу силе.

"Високи комесаријат УН за људска права размотрио је кредибилне доказе да су снаге реда употребиле мање смртоносно оружје на начин који је забрањен међународним нормама и стандардима. Позивамо власти Хонгконга да одмах истраже те случајеве и обезбеде да се снаге реда понашају у складу са законом", навео је Руперт Колвил, портпарол Високог комесаријата УН за људска права.

Полиција има своје објашњење. "Надам се да јавност схвата да полиција користи силу само као средство за сузбијање насиља и то увек радимо уздржано", каже Це Чун Чунг, полиција Хонгконга.

Здравствени радници који су данас протестовали испред болница немају разумевање за поступке полиције.

"Желимо да обранимо нашу слободу и слободу других. Виђали смо последњих месеци да је полиција долазила у болнице да хапси повређене, што угрожава поверење људи у болнице и медицинско особље", наглашава Алфред Лук, здравствени радник.

У Шенжену, само 25 километара од Хонгконга, кинеска војска и обавештајне агенције почеле су велику војну вежбу. Пекинг тврди да то нема везе са уличним нередима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво