Док Сибир гори, кенгури у Аустралији скачу по снегу

На свим крајевима Земљине кугле временске непогоде и последице које са собом носе сада су у фокусу. Најтеже је у Азији, где људи гину у поплавама, одронима и ударима тајфуна, док се Аустралијанци смрзавају на неочекивана минус три степена. Као и сваке године, Европа пати због пожара.

Ни у августу пожар који је захватио три милиона хектара шуме у Сибиру није обуздан.

О овој еколошкој катастрофи која је погодила традиционално леден део Русије извештава се од јула, а овог месеца гори, додуше очекивано, и Медитеран.

Велики шумски пожар захватио је јуче шпанско острво Гран Канарија, због чега су мештани неколико градова евакуисани. Пожар је у непосредној околини туристички популарних места и Националног парка Тамбада.

Полиција верује да је пожар покренуо неко употребом лемилице. Један човек је ухапшен.

Ватра и у Грчкој – у зору је под контролу стављен пожар који се ширио источним предграђем Атине.

Потпуно другачија слика бележи се у Индији и Пакистану. У три индијске савезне државе страдало је 150 особа у поплавама и одронима услед обилних монсунских киша. Више стотина хиљада људи је евакуисано.

Најмање 17 особа је погинуло и у монсунским кишама које су поплавиле већи део Пакистана, оставивши велике делове јужног града Карачија под водом.

Број погинулих у тајфуну "Лекима" који је погодио источну Кину порастао је на 44. Обилне кише изазвеле су и клизишта, а више од милион људи је евакуисано.

"Лекима", девети тајфун у Кини ове године, креће се ка северу и очекује се да ће друго обрушавање имати код обале у Шандонгу.

Поред Сибира, највеће изненађење овог лета је Аустралија. Југоисток овог континента има неуобичајено хладну зиму, с температурама које се у планинским пределима крећу и око минус три степена.

Метеоролошке службе издале су у суботу упозорење на хладне ветрове, снег и мраз.

Поједини градови су први пут после неколико деценија били прекривени снегом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво