Штиглиц: Европско здравство боље од америчког

Амерички нобеловац Џозеф Штиглиц оценио је да је европски систем јавног здравства које се финансира из буџета или социјалних осигурања одувек пружао јасне предности.

Џозеф Штиглиц, који ће отворити "разговоре о здравству" на овогодишњем Европском форуму Алпбах, рекао је агенцији АПА да је здравствени систем који се заснива на приватном финансирању доживео неуспех и да то посебно важи за САД.

"У развијеним земљама суочавамо се пре свега са два изазова. Прво је како да омогућимо широк приступ здравственом систему по трошковима које можемо себи приуштити. Други изазов је што је здравство под утицајем низ фактора, а пре свега социјалне ситуације у којој људи живе. У томе важну улогу има све већи раздор између сиромашних и богатих, као и недостатак солидарности", објаснио је Штиглиц.

Сматра да је јавни европски здравствени систем бољи од америчког.

Европски систем јавног здравства које се финансира из буџета или социјалних осигурања одувек је пружао јасне предности, додао је он указујући да у САД постоји огроман недостатак система.

Према његовим речима, због тога је у САД животни век грађана протеклих година стално у паду.

"Имамо огромне издатке за здравство, али од тога профитира само фармацеутска индустрија и приватна здравствена осигурања. Имамо систем који не функционише", рекао је Штиглиц.

Указао је да је удео издатака за здравство у САД 2017. износио 17,9 одсто БДП-а, те да милиони грађани немају здравствено осигурање.

Поређења ради, у Европи је просечно удео издатака за здравство на око 9,6 одсто БДП-а.

Приватна здравствена осигурања, према његовим речима, нису никакво решење, јер она минимизирају услуге, а повећавају само своје приходе.

Уверен је да је једини пут за САД, након неолиберализма, само ка проширењу здравствених услуга финансираних из буџета.

"Јавни здравствени систем има предност да се преко њега могу предузети превентивне мере", указао је Штиглиц.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво