Демонстранти у Хонгоконгу дочекују туристе: Дошли сте у сломљени град

Демонстранти у Хонгконгу ушли су у зону долазака на аеродрому, где посетиоцима деле флајере и истичу транспаренте на десетак језика. Циљ је да туристе, уочи протеста планираних за викенд широм града, упознају са ситуацијом у том граду и својим захтевима.

Неколико стотина углавном младих људи у црним мајицама делило је летке са цртежима који описују двомесечне протесте — демонстрације, које су довеле до највеће кризе у том граду од када га је Велика Британија вратила Кини 1997. године, преноси Ројтерс.

"Молимо вас да нам опростите Неочекивани Хонгконг", пише на флајерима. 

"Дошли сте у сломљен, разрушен град, а не у онај који сте замишљали. Ипак, ми се боримо за овај Хонгконг", једна је од порука.

Руководство аеродрома у Хонгконгу саопштило је раније током дана да ће само путницима који одлазе и који имају пасоше бити дозвољено да уђу на терминал, након што су демонстранти најавили тродневни протест, како би указали на ситуацију туристима који долазе у тај град.

Хонгконг је покушао да увери посетиоце да је град који је 1997. године враћен под кинеску власт безбедан, након што је неколико земаља издало упозорење о безбедости у вези са протестима. 

Неименовани потрпарол владе навео је у имејлу да су недавне блокаде путева и сукоби полиције и демонстраната били неугодни, али да су се дешавали на ограниченим подручјима.

Званичници у Хонгконгу потврдили су да је командант полиције који је надгледао продемократске протесте у Хонгконгу 2014. године поново позван да помогне у решавању тренутне ситуације у тој бившој британској колонији, преноси Ројтерс.

У Хонгконгу већ два месеца трају масовни улични протести, првобитно против закона о екстрадицији, а затим против полицијског насиља. 

Последњих дана демонстранти захтевају већа демократска права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво