Индијски парламент изгласао већу власт над Кашмиром

Парламент Индије изгласао је реорганизацију и нову класификацију држава Џаму и Кашмир, чиме ће влада у Њу Делхију имати већу власт над тим спорним регионом са већинским муслиманским становништвом.

Закон који је усвојио Доњи дом индијског парламента промениће административни статус Џамe и Кашмира из државе у савезну територију, преноси Си-Ен-Ен.

У индијском систему владе држава имају значајна овлашћења када је реч локалним питањима, али када је реч о савезним територијама Њу Делхи има више утицаја. 

Према закону, који је усвојен са 370 гласова за и 70 гласова против, удаљени планински регион Ладак, који је тренутно део Џаме и Кашмира, биће одвојен и претворен у савезну територију. 

Горњи дом индијског парламента јуче је усвојио нови закон. Уследиле су оштре реакције.

"Ако Индија буде покушала да предузме било какав несрећни авантуристички потез, уверавам вас да ће се свако дете и одрасла особа, овде борити са пакистанског војском против тога. Морамо и да измиримо неке старе рачуне са Индијом", каже Раџа Фарук Хајдер, премијер пакистанског дела Кашмира. 

Кашмир је одавно камен спотицања између Индије и Пакистана, будући да обе земље полажу право на ту територију.

Напетости су нарочито ескалирале од петка, када су локални индијски званичници у делу Кашмира под влашћу Њу Делхија издали упозорење због могућег напади екстремистичких група са седиштем у Пакистану. 

Пакистан је одбацио те тврдње, али хиљаде индијских туриста, ходочасника и радника напустиле су регион у паници.

Кашмир се налази на тромеђи између Индије, Пакистана и Кине, а свака од те три државе има контролу над делом те немирне области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво