Кинески одговор Трампу: Глупо и ирационално

Америчка одлука да подигне тензије у трговини са Кином је "глупа" и представља поруку да се Сједињеним Америчким Државама не може веровати. Пекинг најавио контрамере после одлуке председника САД Доналда Трампа да уведе додатну таксу од 10 одсто на кинеске производе вредне 300 милијарди долара.

Кинеске компаније обуставиле су куповину америчких пољопривредних производа и могуће су нове контрамере, пише Пиплс дејли Чајна, наводећи да је суспензија набавке из САД "рационалан одговор на ирационалну одлуку САД".

Уводник овог листа суштински представља одговор на одлуку Доналда Трампа да, дан после неуспешних преговора САД и Кине у Шангају, од 1. септембра уведе додатну таксу од десет одсто на 300 милијарди долара вредне кинеске производе. На снази остају и таксе од 25 одсто на кинеске производе вредне 250 милијарди долара.

"Кина је много пута рекла да не жели битку, али да се не плаши, те да ће се борити уколико то буде неопходно", наводи кинески дневник.

Трампова одлука представљала је прилично изненађење пошто су обе стране пре десетак дана окончану рунду преговора у Шангају оцениле као конструктивну и најавиле наставак разговора за септембар.

"Мислили смо да смо склопили споразум са Кином пре три месеца, али нажалост, Кина је одлучила да поново преговара о споразуму пре него што буде потписан. Недавно, Кина је пристала да купи пољопривредне производе из САД, али то нису учинили", написао је Трамп на Твитеру.

Пиплс дејли Чајна пише да је Пекинг био "искрен у намерама да се разлике међу странама превазиђу", набрајајући да је Пекинг у јулу купио 2,27 милиона тона соје у САД, да се још два милиона тома очекује у августу, као и да је за септембар планирана набавка 300.000 тона америчке соје.

Суспензија увоза соје из САД кошта америчке фармере милијарде долара и представља "фер одговор какав су САД морале да очекују".

"Црни облак се још једном надвио над кинеско-америчке односе. За ово замешатаљство крива је америчка страна и сада је лопта на њиховој страни терена. Могу наставити борбу са Кином или наставити преговоре о трговини засноване на једнакости и обостраном поштовању", наводи кинески дневник.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи