Џонсонова политика о Брегзиту неприхватљива за ЕУ

Највиши европски званичници одбацили су политику Брегзита британског премијера Бориса Џонсона, након његовог обрачања у парламенту.

Џонсон је рекао да је посвећен укидању "бекстопа" (договореног заштитног механизма који би значио да Северна Ирска остаје у царинској унији са Британијом ако се не пронађу друга решења), који је дуго био предмет сукоба у преговорима.

С друге стране, главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније поручио је да је укидање гаранције "бекстопа" неприхватљиво, преноси Би-Би-Си.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер, који је телефоном разговарао са Џонсоном, поновио је да је став ЕУ да је споразум о изласку Британије из блока, који је већ испреговаран, најбољи могући, али је поручио да ће Комисија бити на располагању Лондону наредних недеља, ако он пожели да разговара.

Такозвани "бекстоп" је кључни део преговора, који је испреговарала влада Терезе Меј, а којим се одређује шта ће бити са границом између Северне Ирске и Републике Ирске.

Реч је о последњем средству којим се гарантује граница без трзавица, ако се боље решење не осмисли на време, тиме што ће се задржати блиски односи између Британије и ЕУ док се такво решење не пронађе.

Обраћајучи се посланицима у доњем дому парламента, по први пут од ступања на дужност, Џонсон је изнео свој став о Брегзиту, који је обећао да ће спровести до 31. октобра.

"Ниједна земља која цени своју независност, и своје самопоштовање, не би могла да се сагласи са споразумом, којим се одбацује наша економска независност и самоуправа, као што то чини овај бекстоп", рекао је Џонсон.

Британски премијер је додао да је посвећен томе да се "отараси" бекстопа, за који је рекао да је "раздоран" и "антидемократски".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара