Најврелији дани у историји Немачке

У среду је забележено 40,5 степени, а у четвртак ће бити још топлије, прогнозирају метеоролози. Већина нема дилеме – у питању су последице климатских промена. Ако врела лета постану редовна, највећи проблем биће суша.

У Гајленкирхену, на крајњем западу Немачке, на самој граници са Холандијом, вероватно често имају проблем да их мешају са већим и познатијим Гелзенкирхеном.

Но, ова варош је у среду исписала историју без икакве своје заслуге – тамо је измерено 40,5 степени, највиша температура икада забележена у Немачкој.

Немачка метеоролошка служба још испитује да ли ће рекорд бити признат, али док они то ураде, врло је могуће да ће у четвртак пасти нови рекорди.

Ово су најтоплији дани у историји земље, а званичних података има све од 1881. године до данас.

Посебно је погођен запад земље, а мање од 30 степени биће само на обалама Балтичког и Северног мора те на планинама вишим од хиљаду метара.

"Немогуће је стварно се опоравити током ноћног сна, дању су људи исцрпљени", каже метеоролог Доминик Јунг.

"Треба нам киша"

"Врућина је заправо увек мањи проблем", рекао је насупрот томе швајцарски метеоролог Јерг Кахелман за радио Дојчландфунк.

Он је као много већи проблем навео сушу, која би могла да постане редовна појава.

"Треба нам киша", додао је Кахелман, који за извесно држи да се овде ради о последицама климатских промена.

Прошло лето било је четврто најсушније од почетка мерења, а ово прети да га надмаши. Немачки пољопривредници су прошлогодишњу штету од суше проценили на две до три милијарде евра.

Немачка је иначе усред дебате о томе како зауздати климатске промене. Циљ је да до 2020. емисија угљен-диоксида буде за 55 одсто мања него 1990.

Зелени све популарнији

Утисак да су климатске промене стигле и до срца Европе те да је за њих највише одговоран човек у великом стилу се пробио до политичке сцене.

Немачки Зелени бележе рекордну популарност у анкетама, дишући за врат Хришћанско-демократској унији.

У једној анкети пред европске изборе у мају су Немци означили климатску тематику као најважнију за одлуку коме дати глас – питање миграција било је тек на другом месту.

Врелина се, међутим, и даље посматра као ванредно стање и они који нису већ отишли на летње одморе довијају се да прегурају дан.

Климатизоване канцеларије и станови су изузетак – дуго се веровало да то у Немачкој није потребно.

А и није добро за климу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи