Светски званичници честитају Борису Џонсону

Председници САД и Француске, Доналд Трамп и Емануел Макрон, шефица ЕК Урсула фон дер Лејен и други званичници честитали су Борису Џонсону на избору за британског премијера.

Амерички председник Доналд Трамп оценио је да ће Борис Џонсон бити "сјајан" премијер Велике Британије.

"Честитам Борису Џонсону то што је постао нови премијер Уједињеног Краљевства. Биће сјајан!", написао је Трамп на Твитеру.

Џонсону су честитали и француски председник Емануел Макрон и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лејен, поручивши да се радују конструктивним разговорима с њим.

"Радујем се што ћу имати добар радни однос с њим ", поручила је Фон дер Лејенова на заједничкој конференцији за новинаре са Макроном у Паризу.

Њене ставове је поновио и француски председник, који се нада да ће радити са Џонсоном "што је пре могуће", не само на питању Брегзита, већ и на другим међународним проблемима, као што су тензије у вези са Ираном.

Заменик италијанског премијера и лидер десничарске Лиге Матео Салвини изјавио је гаји све веће симпатије према новом лидеру британских конзервативаца и будућем премијеру.

Салвини је рекао да цени Џонсона још више након што је бивши британски премијер Тони Блер рекао да ће он бити опаснији од његове Лиге.

"Чињеница да га из левице представљају као 'опаснијег од Лиге' чини да ми он буде још више симпатичан", навео је Салвини, преноси АНСА.

Главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније рекао је да је Унија спремна да ради са новоизабраним британским премијером.

"Радујемо се конструктивној сарадњи са премијером Џонсоном када преузме канцеларију, у олакшавању ратификације споразума о изласку и постизању уређеног Брегзита", навео је на Твитеру Барније.

Додао је да је ЕУ спремна да преради договорену декларацију о новом партнерству, мислећи на, како појашњава агенција Ројтерс, на политичку декларацију која прати споразум о изласку Британије из ЕУ.

Џонсону је честитала и Ангела Меркел.

"Наше земље треба и убудуће да повезује блиско пријатељство", рекла је Меркел, објавила је на Твитеру њена портпаролка Улрике Демер.

Џонсон је данас изабран за новог председника Конзервативне партије, а самим тим и за новог премијера Велике Британије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво