Џонсон, британски премијер са превише непријатеља међу својима

Родоначелник идеје о изласку Британије из ЕУ, затим изванредан градоначелник, па шеф дипломатије Велике Британије, постао је нови премијер, како су и предвиделе кладионице. Борис Џонсон се ускоро усељава у Даунинг стрит 10, чиме полази за стопама свог политичког идола, Винстона Черчила.

Догодило се оно што су кладионице предвиделе, чега су се еврофили прибојавали, а тврди брегзитери само о томе сањали.

Некадашњи разредни кловн на Итону и Оксфорду, али и брилијантни ђак и студент, затим сензационалистички новинар, али и родоначелник идеје о изласку Британије из ЕУ, као и изванредан градоначелник и потпуно незаинтересовани шеф британске дипломатије Борис Џонсон, ускоро ће се доселити у улицу Данунинг број 10 и поћи стопама свог идола Винстона Черчила.

"Знамо мантру моје кампање која је управо завршена. Ако сте заборавили, ја ћу је поново изрећи – спровести Брегзит, ујединити земљу и победити Џеремија Корабина. И то је управо оно што ћу учинити", поручио је Џонсон у првом обраћању након избора.

Посланици никада нису били пријатељи Бориса Џонсона и све су учинили да му отежају мандат. Његово главно обећање је да ће земљу извести из Европске уније 31. октобра.

То му без споразума са Европском унијом сада не може поћи за руком, јер је прошле недеље усвојен закон по коме нови премијер не може да распусти парламент.

Што се тиче клипова под точкове Борису Џонсону, један клип је бачен из министарства финансија прошле недеље повећањем плата наставницима, професорима, полицији и државним службеницима и то без одлагања.

Тереза Меј као премијер броји последње сате овде у улици Даунинг. Она ће ускоро кренути да и формално поднесе оставку краљици, а сутра ће последњи пут одговарати на посланичка питања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи