Јужна Кореја криви руске авионе, Русија јужнокорејске, а Токио протестује

Неименовани званичник из Јужне Кореје је рекао да су јужнокорејски борбени млазњаци испалили пуцње упозорења, након што је руски војни авион повредио ваздушни простор те земље. Руско министарство одбране је негирало наводе из Јужне Кореје и оптужило њихове летелице да су извеле опасне маневре којима су угрозиле безбедност руских летелица. Јапан протестује.

Jужнокорејско Министарство одбране je навело да су три руска војна авиона првобитно ушла у јужнокорејску одбрамбену идентификациону зону на источној обали, пре него што је један од њих ушао у ваздушни простор те земље.

"Авион је након испаљених пуцњева напустио ваздушни простор Јужне Кореје, али се касније вратио и поново га повредио", рекао је званичник министарства који је желео да остане анониман и додао да су јужнокорејски борци поново испалили пуцње упозорења.

"Руски авион ни у једном случају није узвратио", навео је званичник и истакао да је то први пут да је неки руски авион повредио ваздушни простор те земље.

Он је рекао и да су три руска авиона ушла у јужнокорејску одбрамбену идентификациону зону са три кинеска војна авиона и додао да није познато да ли су то учинили намерно.

АП наводи да су кинески авиони протеклих година повремено улазили у одбрамбену идентификациону зону Јужне Кореје.

Јужнокорејско Министарство одбране саопштило је да планира да касније данас позове званичнике из руске и кинеске амбасаде како би им уручило протест.

Одговор из Москве, Пекинга, Токија

Руско министарство одбране је негирало наводе из Јужне Кореје и оптужило њихове летелице да су извеле опасне маневре којима су угрозиле безбедност руских летелица.

"Јужнокорејски пилоти нису комуницирали са руским бомбардерима. Ово није први пут да су се јужнокорејски пилоти умешали у руски војни лет над неутралним водама", навело је Министарство.

Одговор стиже и из Пекинга. Кинеско министарство спољних послова је навело да све земље имају право кретања у јужнокорејској идентификационој зони. 

Простор који је руски авион наводно повредио налази се изнад групе малих острва која припадају Јужној Кореји, али су предмет спора са Јапаном. Русија није заинтересована страна у том спору.

Из тог разлога реаговао је и Токио. Јапанска влада је дипломатским каналима уложила протест против Јужне Кореје и Русије након што су јужнокорејски авиони испалили хице упозорења.

"Не можемо да прихватимо овакве акције на нашој територији", наводи се у протесту.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво