Јужна Кореја криви руске авионе, Русија јужнокорејске, а Токио протестује

Неименовани званичник из Јужне Кореје је рекао да су јужнокорејски борбени млазњаци испалили пуцње упозорења, након што је руски војни авион повредио ваздушни простор те земље. Руско министарство одбране је негирало наводе из Јужне Кореје и оптужило њихове летелице да су извеле опасне маневре којима су угрозиле безбедност руских летелица. Јапан протестује.

Jужнокорејско Министарство одбране je навело да су три руска војна авиона првобитно ушла у јужнокорејску одбрамбену идентификациону зону на источној обали, пре него што је један од њих ушао у ваздушни простор те земље.

"Авион је након испаљених пуцњева напустио ваздушни простор Јужне Кореје, али се касније вратио и поново га повредио", рекао је званичник министарства који је желео да остане анониман и додао да су јужнокорејски борци поново испалили пуцње упозорења.

"Руски авион ни у једном случају није узвратио", навео је званичник и истакао да је то први пут да је неки руски авион повредио ваздушни простор те земље.

Он је рекао и да су три руска авиона ушла у јужнокорејску одбрамбену идентификациону зону са три кинеска војна авиона и додао да није познато да ли су то учинили намерно.

АП наводи да су кинески авиони протеклих година повремено улазили у одбрамбену идентификациону зону Јужне Кореје.

Јужнокорејско Министарство одбране саопштило је да планира да касније данас позове званичнике из руске и кинеске амбасаде како би им уручило протест.

Одговор из Москве, Пекинга, Токија

Руско министарство одбране је негирало наводе из Јужне Кореје и оптужило њихове летелице да су извеле опасне маневре којима су угрозиле безбедност руских летелица.

"Јужнокорејски пилоти нису комуницирали са руским бомбардерима. Ово није први пут да су се јужнокорејски пилоти умешали у руски војни лет над неутралним водама", навело је Министарство.

Одговор стиже и из Пекинга. Кинеско министарство спољних послова је навело да све земље имају право кретања у јужнокорејској идентификационој зони. 

Простор који је руски авион наводно повредио налази се изнад групе малих острва која припадају Јужној Кореји, али су предмет спора са Јапаном. Русија није заинтересована страна у том спору.

Из тог разлога реаговао је и Токио. Јапанска влада је дипломатским каналима уложила протест против Јужне Кореје и Русије након што су јужнокорејски авиони испалили хице упозорења.

"Не можемо да прихватимо овакве акције на нашој територији", наводи се у протесту.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

Лепота порока -3. део

Лепо су Кинези поновили данас два пута ЈКорејанцима - некаква самоустаановљена зона препознавања ПВО НИЈЕ ваздушни простор државе. Нико није ни милиметар повредои ваздушни простор ЈКореје. Заједно са руским били су и кинески авиони. И ЈКорејанци НИСУ испалили никакве сигналне ракете а још мање пуцали из митраљеза, него је један Ф-16 испалио ИЦ-мамце на значајној даљини од руских и кинеских авиона и одмах се повукао.

(уторак, 23. јул 2019, 12:03) - Чича [нерегистровани]

Глобално загревање

Сукоб великих размера је неизбежан. Ври на све стране. Свако, некога оптужује за нешто. Ово не иде на добро. Ово "натезање" је на рубу експлозије.

Ипак се надам, да ће разум победити!

(уторак, 23. јул 2019, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Да, како да не

Значи, Руси НИСУ повредили јужнокорејски ваздушни простор него неку зону ПВО препознавања коју су сами увели Јужно Корејанци. Русија им је више пута рекла да тако нешто не постоји, да нико то не признаје. И изјавили су да је лаж да ју Јужнокорејанци пуцали на руске авионе, нити их упозоравали, јер да је јесу руска војска би жестоко одговорила. Значи јутрошња вест је потпуно нетачна. Ово исто потврђују и Кинези.

(уторак, 23. јул 2019, 11:36) - DAN [нерегистровани]

Znači

Znači Rusija može da ulazi u tuđi vazdušni prostor ! zašto onda kritikujemo SAD ?

(уторак, 23. јул 2019, 10:28) - nikodijevic V. [нерегистровани]

@ PItanje

Pa vezbaju, sta bi trazili drugo tamo. Postalo je moderno danas da se vezba uz granice tudje zemlje. Uzmi samo za primer NATO i ruske granice. Drugi videli pa poceli i oni.

(уторак, 23. јул 2019, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

А шта траже..

Ja mislim da traze isto ono sto i Amerikanci oko Koreje ili Britanci u Persijskom zalivu ili ....

(уторак, 23. јул 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Ruski i kineski avioni su u medjunarodnom vazdusnom prostoru, a Korejanci se igraju vatre po nalogu Velikog brata.

(уторак, 23. јул 2019, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Jasno je kao dan, da se malo "potpali" vatra izmedju saveznika u koaliciji cije postojanje je da ratuju protiv Rusije i/ili Kine. To se zove rat niskog intenziteta I deo je strategije i jednog i drugog bloka.

(уторак, 23. јул 2019, 09:50) - DAN [нерегистровани]

Pitanje

Простор који је руски авион наводно повредио налази се изнад групе малих острва која припадају Јужној Кореји, али су предмет спора са Јапаном. Русија није заинтересована страна у том спору. А шта траже Руси, а и Кинези, тамо !

(уторак, 23. јул 2019, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Nekog svrbi?

Bili su dva, tipa Tu-95, i nikako u južnokorejskom vazdušnom prostoru nego u nečem što oni nazivaju "zona raspoznavanja protivvazdušne odbrane", šta god to značilo. I nije po prvi put da južnokorejci pokušavaju da ometu patrolne letove ruskih bombardera. Al verovatno, dok se i oni ne probude lice u lice sa Su-35 ili Su-57, neće se smiriti. Isto se desilo u Siriji, kad su ameri poslali svoj bajni F22 da smeta rusima na Su-25, al kad je na pomoć došao Su-35, podvili su rep i pobegli glavom bez obzira...