Зеленски, нови тријумф Слуге народа

Наши главни циљеви су да окончамо рат, вратимо затворенике и победимо корупцију, рекао је украјински председник Володимир Зеленски, након што је његова странка Слуга народа убедљиво победила на парламентарним изборима. У чему се разликује Зеленски од председника кога игра у серији, има ли он свог олигарха и како ће играти са Русима?

"Он је популиста и реформатор, он је ауторитаран и демократа. Он је све по мало." Тако је један аналитичар Вашингтон поста описао председника Украјине Володимира Зеленског. Његова странка Слуга народа на парламентарним изборима није освојила 73 одсто гласова, колико је он освојио на председничким. Али и 44 одсто освојених гласова један је од најбољих резултата од када се одржавају избори у Украјини 91. године.

Мирослав Хочак, политички аналитичар и добар познавалац ситуације у Украјини, каже да је очигледно да је украјинско друштво жељно великих промена. "Очигледно да Зеленски као шоумен и глумац разуме потребу обичног Украјинца."

Никола Танасић, филозоф и сарадник Нове српске политичке мисли, истиче да је Зеленски, као глумац, дошао на сцену и понудио као основне политичке вредности – директност и искреност. "То је иста врста искрености која је довела Доналда Трампа и која је довела Брегзит."

Зеленски је на изборима потпуно потиснуо традиционалне политичке странке и лидере, попут Јулије Тимошенко и Петра Порошенка. Умногоме због грешака својих претходника, али и због серије Слуга народа, у којој је Зеленски главна звезда.

Радња серије иде овако: три олигарха пију шампањац изнад трга Мајдан, расправљају о бесмисленом трошењу пара да би баш њихов кандидат победио на изборима за председника. Сваки од њих има свог кандидата, кога плаћа.

Међутим, нису обратили пажњу на професора историје Васила Петровича Голоборотка. У једној расправи са колегом Голоборотко је љут јер "сви живимо псеће животе, бирамо између два скота већ 25 година и ништа се ни овог пута неће променити". Све то снима његов ученик и качи на Јутјуб.

Тако је професор историје у серији постао председник Украјине. Онда је у комичар који га је играо заиста постао председник. А сада је победом на парламентарним изборима заокружио власт.

Серија Слуга народа се на духовит начин поигравала највећим слабостима украјинског друштва. У серији, првог дана на послу скромном председнику Голоборотку нуде привилегије као да се ништа није променило. Председник има цео тим за масажу, има свог психолога, психолог има свог психолога, председник има личног мотиватора, чак и двојника.

Председник Голоборотко одлучује да смањи државну администрацију за 90 одсто, да све државне органе смести у једну зграду како би се спречио саобраћајни колапс у центру града. Драстично смањује плате државним званичницима јер власт треба да служи народу.

Филмски и стварни јунак

У стварности, Зеленски, који је у серији играо Голоборотка, на функцији је нешто више од два месеца. Политиколог Ана Стојиљковић каже да још не знамо какав је он председник.

"Држао се своје праксе из кампање у којој није много рекао и није залазио у дефинитивне одговоре. Оно што је слично серији је однос према питањима корупције, животног стандарда, неправде... Имао је популистичке потезе, избацивао је људе због корупције са састанака, испитивао је локалне функционере зашто ништа није урађено, давао им рокове", каже Ана Стојиљковић.

Његова партија Слуга народа постала је омиљена у земљи. Многи од кандидата за посланике из странке Слуга народа су бруцоши у политици, баш као и он. Многи су изабрани преко друштвених мрежа. Главни предуслов је да немају везе ни са једним олигархом.

"Ово је експеримент у Украјини и видећемо како ће ствари даље да се одвијају. Они су политички неискусни и можда немају довољно квалитетних кадрова. Чим је постао председник, Зеленски је поставио 3.000 нових људи", објашњава Мирослав Хочак.

Има ли Зеленски свог олигарха?

Ипак, да ли ће Зеленски бити само слуга народа? Или у украјинској политици свако има свог олигарха? Серија Слуга народа емитована је каналу чији је власник Игор Kоломољски. Процењује се да је тежак шест и по милијарди долара. Медијски је магнат, оснивач једне од највећих украјинских банака.

Међутим, пре неколико година Приват банку је национализовала влада Петра Порошенка, Kоломољски је бесан отишао из земље, вратио се после победе Зеленског. Сада се многи питају хоће ли помоћи Kоломољском да врати банку.

"Током целе кампање, главно питање је било у вези са његовим односом са Kоломољским. Он је запослио у свом кабинету људе блиске Kоломољском. Питање је како ће се администрација Зеленског односити према Приват банци. Ту је уплетен и ММФ, они су против тога да се Kоломољском да банка врати. То ће бити велики изазов за Зеленског", каже Ана Стојиљковић.

Други велики тест за Зеленског су Руси. Другопласирана странка на парламентарним изборима је Опозициона платформа – за живот. Лидери те проруске странке чести су гости у Москви, залажу се за давање аутономије регионима на истоку земље. Противе се чланству у било ком војном савезу. Освојили су 12 одсто гласова. И Зеленски је рекао – са њима нема коалиције.

"Мени се чини да се резултати те партије мало преувеличавају. Ако погледамо колико има етничких Руса, па руског језичког становништва које је егзистенцијално угрожено, можемо да видимо да су резултати опозиционог блока прилично скромни и да је један део тог становништва гласао за Зеленског", каже Никола Танасић.

Телефонски разговор с Путином 

Зеленски има план да оконча сукобе на истоку Украјине. На његову иницијативу, 11. јула, разговарао је телефоном са руским председником Владимиром Путином. За један део јавности Зеленски је већ постао Путинова марионета.

"Моје мишљење је да Зеленски није Путинова марионета", каже Мирослав Хочак и додаје: "У Украјини постоји једна парламентарна странка коју можемо назвати марионетом Путина, све остале су за европски пут Украјине."

Зеленски каже да будући премијер неће бити политичар са искуством, да неће владу ни са једном традиционалном партијом. Остаје само млада партија Глас, пети на овим изборима, коју води најпознатија украјинска поп-звезда Свајтослав Вакарчук. Вакарчук је фронтмен бенда у којем, занимљиво, свирају и Срби.

"То је највећи рок састав у Украјини и на целом постсовјетском простору. То је једнини бенд који не пева на руском, а који може да се чује на руским музичким станицама", каже Никола Танасић и додаје да је Вакарчук има озбиљан политички програм, да је део "лавовске струје, екстремни националиста, веома антируски настројен".

Већ су се појавили коментари да ће политичари аматери, комичар и поп-звезда водити земљу од 44 милиона људи. Међутим, Танасић каже да ни једног ни другог не треба потцењивати. 

"Вакарчук и Зеленски нису нимало неозбиљни. У питању су људи са великим искуством на јавној сцени, наша јавност третира Зеленског као некога ко је пао с Марса. Ми смо склони да користимно те парадигне и да Зеленског поредимо са Белим, али Зеленски је врло позната јавна личност која је 20 година присутна", истиче Танасић.

Kада су једну васпитачицу из Kијева питали зашто гласа за партију Зеленског, рекла је – ови млади људи нису професионални политичари, они још не знају да краду. Верује да ће после ових избора све бити другачије. Неки украјински аналитичари чак кажу да је избор Зеленског трећа украјинска револуција, после Наранџасте из 2004. и Евромајдан револуције из 2014. Ако и Зеленски испадне исти, они склони јаким речима вероватно ће помињати и четврту, револуцију разочараних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво