Амерички паклени дани

Топлотни талас, са температурама преко 40 степени, погодио је овог викенда централни и североисточни део Сједињених Америчких Држава. Од последица екстремне топлоте преминуло је најмање шесторо људи. Велики градови попут Њујорка и Чикага отворили су бесплатне јавне центре за расхлађивање.

Становници Велике јабуке већ трећи дан су суочени са пакленом врућином. Отказане су јавне манифестације, а многи су послушали савет градских власти и остали код куће. Они храбрији расхлађују се у градским парковима и фонтанама.

"После неколико изузетно хладних зима у Њујорку, обећао сам себи да се више никада нећу жалити на врућину. Зато сада уживам, уз доста течности, али нећу још дуго остати напољу", рекао је један Њујорчанин.

Неки су уверени да су врућине повезане са климатским променама. Поред врућине, смета им и висока влажност ваздуха:

"Долазим са Флориде, тамо је много топлије и већа је влажност, али претпостављам да је Њујорчанима ово заиста тешко пало."

Топлотни талас угрожава више од 150 милиона људи, од Канзаса и Охаја до Северне Каролине и Њу Хемпшира.

У главном граду Ајове, Демојну, измерено је 48 степени. Колико је вруће говори и молба полиције Масачусетса преступницима да се уздрже од криминалних активности до понедељка, јер је, како наводе, врућина сама по себи злочин.

Упозорење на високу температуру издато је и на истоку Канаде.

Топло време, али и изузетно јак ветар, отежавају гашење три пожара у централном делу Португалије. Више од хиљаду ватрогасаца и војника учествује у гашењу пожара, а једно село евакуисано је из предострожности. Повређено је осам ватрогасаца и 12 цивила. Полиција је привела 55-годишњег мушкарца, осумњиченог за изазивање пожара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи