Британци запленили 104 килограма злата вредности 4,5 милиона евра

На лондонском аеродрому "Хитроу" припадници британске Националне агенције за криминал запленили су око 104 килограма злата, вредног око 4,5 милиона евра, за које се сумња да је повезано са латиноамеричким нарко-картелима.

Злато је путовало у Швајцарску са Кајманских острва а, како преноси британски Скај њуз, злато је најпре приватним авионом превезено на Кајманска острва из Венецуеле. 

Значајан део овог племенитог метала заплењен је у блоковима и ситним комадима, док је око шест комада било у облику срца.

"Верујемо да је ова пошиљка повезана са нарко-картелима у Јужној Америци. У сарадњи са партнерима у иностранству и у Великој Британији брзо смо успели да зауставимо даље кретање злата", рекао је Стив Мекинтајер са аеродрома "Хитроу", где је злато пронађено прошлог месеца, преноси Си-Ен-Ен.

Рекао је да се "пословни модел" многих организованих криминалних група ослања на способност да се новац или вредна роба пребацује преко граница како би се финансирало даље улагање у криминалне активности.

Директор граничне полиције на аеродрому "Хитроу" Ник Џаривала додао је да одузимање великих количина новца или злата криминалне групе погађа тамо где их највише боли – по џепу. 

"Ово је била значајна заплена и показује колико ефективно граничне снаге сарађују са партнерима за спровођење закона, како у земљи тако и у иностранству, у борби против организованог криминала", рекао је Џаривала.

Злато ће даље постати део међународне истраге прања новца коју спроводе власти Кајманских острва из подршку британске Националне агенције за криминал.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара