Профил војске Ирана: Сила на Блиском истоку

Најновије тензије између западних земаља и Ирана још једном скрећу пажњу на иранске војне снаге. Важно је напоменути да је Иран дуго под ембаргом на увоз oружја и да је у последње време настојао да развија своје системе. Представљамо најзанимљивија оружја и капацитете којима располажу оружане снаге Исламске Републике Иран.

Иран са популацијом од 83 милиона становника има 523.000 људи који спадају у активно војно особље и још 350.000 резервиста. У укупан број су укључени и припадници елитне Иранске револуционарне гарде.

Према рангирању сајта Global Firepower, иранска војска је 14. у свету од 137 рангираних.

Снага из ваздуха

Када је реч о ваздушним снагама, Иран има укупно 509 летелица и по томе је 29. у свету. Од укупног броја летелица, 142 су ловачки авиони, а 89 транспортери. Такође, ту је и 126 хеликоптера.

Што се тиче типова авиона, ту су "миг 29", Ф-14, "мираж", вишенаменски авиони Ф5 и Ф4, руски авиони "су-25" и "су-24".

Међутим, у причи о иранској авијацији немогуће је заобићи "ковсар", авион четврте генерације произведен у Ирану. Представљен је током војне параде у априлу ове године и очекује се да замени застареле руске и америчке авионе.

Реч је о борбеној летелици коју је произвела иранска државна компанија ИАИО. Развој "ковсара" има велики значај због тога што је Иран под ембаргом на увоз оружја. Први лет "ковсар" је имао у августу 2018, а крајем исте године почела је серијска производња.

"Ковсар" је дугачак 12,4 метра, са распоном крила од 10,97 метара и висином од 3,5 метара. Његов задатак је да пружа ваздушну подршку трупама на земљи као и да изводи нападачке операције.

Ракете и дронови

Иран је велику пажњу посветио развијању балистичких ракета. Истичу се "шахаб 1" са дометом од 300 километара и "шахаб 3" који има домет 3.000 километара.

Ту је и крстарећа ракета "сумар" са дометом од 2.500 километара. То значи да јој је у домету комплетан Персијски залив, Израел, Египат, Авганистан, делови југа и истока Европе.

Према публикацији Међународног института за стратешке студије, Иран има 32 батерије руског ПВО система С-300.   

Актуелна је прича о иранским дроновима јер је недавно амерички председник Доналд Трамп тврдио да је амерички разарач оборио ирански дрон у Ормуском мореузу, што је Иран демантовао.

Најновија вест јесте да су у службу уведени дронови "мохаџер 6". Наведено је да ће беспилотна летелица бити коришћена за идентификацију и уништење претњи на границама Ирана.

Према речима иранских војних званичника, дрон може да носи прецизне навођене ракете, има способност да лети у различитим временским условима на различитим локацијама. Масовна производња почела је у фебруару прошле године. То је први дрон из породице "мохаџер" који носи наводеће ракете и већих је димензија него остали.

"Карар" – главни тенк

Иран заузима 18. место од 137 рангираних земаља када је реч о броју тенкова – 1.634. Ту је и 2.345 оклопних борбених возила, 570 јединица самоходне артиљерије, више од 2.000 јединица вучне артиљерије и 1.900 лансера ракета.

Међутим, мало је модерних тенкова. Просек поправља главни борбени тенк "карар" који је визуелно веома сличан руском Т-90.

Производи се од 2017. године. Када је тенк представљен, ирански министар одбране је рекао да је смртоносан као Т-90, ако не и више од тога. Ту су и тенкови Т-72.

Снага на мору

Када је реч о поморској снази, Иран има шест фрегата, три корвете, чак 34 подморнице и 88 патролних бродова.

Свакако су занимљиве подморнице руске производње класе "кило" које западни стручњаци зову "црне рупе" јер су нечујне. Оне су веома брзе и наоружане торпедима, крстарећим и противподморничким ракетама.

Иран има и подморнице "гадир" намењене ратовању у плитким водама.

Техеран је због ембарга на увоз оружја био приморан да развија споствене снаге, а види се да је приоритет дао ракетама, морнарици и ваздушним снагама. Могло би се рећи да је копнена војска у том смислу била помало запостављена због самог геостратешког положаја државе.

Ирански буџет за одбрану износи 6,3 милијарди долара. Не смеју се занемарити ни залихе нафте које су веома важне за ратовање. По том параметру Иран је на четвртом месту у свету са 158.400.000.000 барела. Испред Ирана су само Венецуела, Саудијска Арабија и Канада.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво