Бура у Персијском заливу, Иранци заузели два британска танкера

Иранска елитна Револуционарна гарда заузела је британски танкер "Стена Имперо" због кршења поморских правила у Персијском заливу, јавила је иранска агенција Фарс. Недуго затим, Ал Арабија је јавила да су Иранци заузели још један британски танкер. Према још непотврђеним информацијама Иранска револуционарна гарда јe запленила и трећи брод. Медији јављају да је један танкер слободан да настави путовање.

Танкер је испраћен до обале због правних процедура и неопходних инспекција надлежних поморских служби, наводи се у саопштењу Иранске револуционарне гарде.

Танкер "Стена Имперо", на којем се налазе 23 члана посаде, има депласман 30.000 тона и кретао се ка саудијској луци Ал Џубаил.

Медији јављају да је "Месдар", други нафтни танкер под управом Велике Британије обавештен о поморским прописима и слободан је да настави своје путовање.

Претходно је Ал Арабија јавила да је иранска Револуционарна гарда заузела и други британски танкер.

Према још непотврђеним информацијама Иранска револуционарна гарда je запленила и трећи брод.

Компанија Стена булк, која је власник танкера, саопштила је да су броду пришла "мања неидентификована пловила и хеликоптер, док се брод налазио у међународним водама".

Велика Британија је саопштила да је важно да се очува слобода пловидбе и да сви бродови могу слободно да се крећу у региону, преноси Ројтерс.

"Веома сам забринут због заплене два поморска брода од стране иранских власти у Ормуском мореузу", рекао је британски министар спољних послова Џереми Хант.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да ће разговарати са представницима Велике Британије поводом заплене бродова у Персијском заливу.

Техеран је најавио одлучне мере пошто су Британци, пре десетак дана, заузели ирански танкер код Гибралтара. 

Тај догађај и рат речи који је уследио значајно су подигли тензије око Персијског залива, па су Британија и САД упутили бројне ратне бродове у тај регион.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво