Четири трна у оку Доналда Трампа

Рат између Доналда Трампа и четири конгресменке Демократске странке не јењава. Реторика којом се служи председник САД без преседана је у модерној америчкој политичкој историји. Иако би неки рекли да су све четири чланице "Екипе", како су прозване, оствариле амерички сан, Трамп тврди да оне нису довољно Американке и да мрзе земљу чије су посланице.

Избори за Конгрес крајем прошле године донели су већину демократама у Представничком дому, али и у политичку арену САД убацили нову генерацију гладијатора – самопрозваних "Праведних демократа" (Justice Democrats), чији је главни мотив искорењивање утицаја новца на политичаре у Вашингтону.

Агресивно нападајући политички естаблишмент, левичарска групација, која је у Представнички дом дошла залажући се за рушење статуса кво, наметнула је нове теме у учмали и успавани доњи дом.

Четири конгресменке, Александрија Окасио-Кортез, Рашида Тлаиб, Илхан Омар и Ајана Пресли, посебно су се истакле у нападима на републиканске колеге, а више пута су се сукобиле и са вођством Демократске партије.

Од када су преузеле позиције у јануару, улиле су нову енергију у прогресивно крило странке, али и постале прилично контроверзне фигуре због жестоког критиковања односа САД и Израела.

Због тога, а и свог порекла, стекле су централно место у Трамповом обрачуну са "непријатељима САД".

Ко су четири конгресменке

Вероватно најпознатија од све четири је Александрија Окасио-Кортез, која је у жижу медија доспела када је прошле године у 14. дистрикту Њујорка победила Џоа Краулија, једног од најмоћнијих људи у Демократској странци.

Изненађујућа победа тада 28-годишње конобарице порториканског порекла (са дипломом Бостонског универзитета), која се никада пре тога није бавила политиком, донела јој је велику медијску пажњу, коју је она паметно искористила да предложи прогресивне циљеве, попут Зеленог њу дила – плана по којем би се САД свеобухватно ухватиле у коштац са проблемом глобалног загревања.

Као левичарка подржава реформу здравственог система, подизање цене рада на 15 долара по сату (што је пре неки дан усвојено у Представничком дому) и отписивање студентских дугова, који су ове године достигли невероватну бројку од 1,6 билиона долара.

Харизма и чињеница да је припадница генерације миленијалаца омогућили су јој је да комуникацију са бирачима пребаци на друштвене мреже, где има милионе пратилаца.

Њена колегиница Ајана Пресли прва афроамеричка конгресменка из Масачусетса, а до своје фотеље у Представничком дому дошла је победивши у седмом округу Бостона Мајка Капуана (који је 20 година држао ту позицију).

За разлику од Окасио-Кортез, Пресли је искусна политичарка, која је читаву деценију пре прошлогодишње победе била у градској скупштини Бостона, у коју је ушла као прва Афроамериканка.

Заговорница је реформе правосудног система, а јавно је говорила о томе да јој је током већег дела детињства отац био у затвору и да је жртва силовања.

Велика је противница тренутног односа према мигрантима и међу првима је говорила о тешким условима затворених миграната и, према њеним речима, хуманитарној катастрофи на граници са Мексиком.

Рашида Тлаиб изабрана је 2018. као прва Американка палестинског порекла у Конгресу, а она и колегиница Илан Омар такође су и прве муслиманке у врховном законодавном телу САД.

Представља 13. округ у Мичигену и била је и прва муслиманска посланица у тој америчкој држави. Има 14 браће и сестара, а прва је у својој породици која је завршила средњу школу и колеџ.

Попут свих чланова прогресивног крила Демократске странке, предвођеног Бернијем Сандерсом, Тлаиб је заговорница система универзалног здравственог осигурања, подизања цене рада, брисања студентских дугова и реформе имиграционе политике.

Такође је велика критичарка политике САД према палестинском питању и утицају израелског лобија у Вашингтону.

За разлику од њене три колегинице, Илхан Омар није рођена у САД, већ је ту дошла као избеглица из Сомалије пре више од 20 година.

Са 17 година, почетком новог миленијума, добила је држављанство, а прошле године је победила на изборима за представника петог округа Минесоте у Конгресу.

И она је победила уз подршку "Праведних демократа", упозоравајући на утицај који велике корпорације и богати донори имају на политичаре и промовишући искорењивање корупције.

Осим универзалног здравственог осигурања, подизања цене рада, брисања студентских дугова, реформе кривичног правосуђа и политике према мигрантима, Омар је и велика критичарка односа према Палестинцима, поредећи Израел са апартхејд државом.

Бурне реакције је изазвала пре пар месеци када је критиковала утицај моћне произраелске лоби групе "Ајпак" (AIPAC) у Вашингтону.

Такође је и једна од најгласнијих критичарки деспотског режима у Саудијској Арабији и неколико пута је позивала да се Ријаду уведу санкције.

"Ако им се не свиђа, нек се врате одакле су дошле"

Кампови за прихват миграната на граници са Мексиком, чији су сурови услови држања људи у кавезима обишли свет приликом посете америчког потпредседника Мајка Пенса, довели су до оштре реакције демократа.

Међутим, после неког времена и доста препуцавања и увреда са обе стране, естаблишмент Демократске партије полако је почео да ублажава критике и дистанцира се од левог, прогресивног крила, којем припадају и четири младе конгресменке.

Увидевши да неће добити бољу прилику да се обрачуна са четири популарне младе звезде, Трамп је прошле недеље осуо паљбу. Критике на свој рачун пребацио је на читаву земљу, представљајући да су напади на њега у ствари напади на САД.

"Врло је занимљиво видети прогресивне демократске конгресменке, првобитно из земаља чије су власти потпуно катастрофалне, најгоре, најкорумпираније и најнеспособније на свету (уколико уопште имају функционалну власт), сада гласно говоре народу САД, највећој и најмоћнијој нацији на свету, како да води своју државу. Зашто се не врате и поправе потпуно покварена и криминалом опустошена места из којих су дошле. Онда нек се врате и покажу нам", навео је Трамп на Твитеру.

Изгледа да нико није рекао америчком председнику да су три од четири конгресменке које је напао рођене у САД.

Да се његовој гласачкој бази допало шта је рекао показао је митинг у Северној Каролини, када је маса узвикивала пароле: "Пошаљи је назад, пошаљи је назад."

На њихове повике амерички председник рекао је: "Нека оду. Увек нам говоре како да водимо (државу). Како да урадимо ово или оно. Знате шта? Ако им се не свиђа, реците им да оду."

"Само кажем, њихов је избор. Могу да се врате кад год хоће, али ви знате да оне не воле ову земљу. У неким случајевима мислим да је мрзе", рекао је Трамп, након чега је читава сала поново почела да виче: "Пошаљи је назад, пошаљи је назад!"

Реторика америчког председника изазвала је реакције и ван граница САД. Канадски премијер Џастин Трудо, бивша британска премијерка Тереза Меј, европски парламентарци - сви су устали у одбрану америчких конгресменки.

Чак је и немачка канцеларка Ангела Меркел без околишања новинарима рекла: „Без поговора, одбацујем (коментаре Доналда Трампа) и солидарно стојим уз нападнуте конгресменке."

Иако је испрва оклевао и покушао да се дистанцира говорећи да није срећан и да се не слаже са повицима које је чуо, Трамп је врло брзо поново новинарима рекао да су сви његови гласачи велике патриоте и да имају право на своје мишљење.

Иронично, Трамп напада демократске конгресменке због тога што критикују постојеће стање, а баш је он на слогану да Америка више није велика (Учинимо Америку поново великом) победио на изборима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара