Трамп: Уништили смо ирански дрон

Председник САД Доналд Трамп је саопштио да је са америчког разарача "Боксер" уништен ирански дрон у Ормуском мореузу. Техеран одговара да нема информацију о обарању.

Ирански дрон се, како јe Трамп нaвеo, налазио на мање од 1.000 јарди од америчког разарача у Ормускoм мореузу.

"'Боксер' је био у одбрамбеној акцији због дрона који је дошао веома близу, приближно на 1.000 јарди, игноришући више позива да одступи. Био је претња за безбедност брода и његово особље", рекао је Трамп додајући да је беспилотна летелица моментално уништена.

Оценио је да је то последњи у низу провокативних потеза Техерана против бродова који се крећу у међународним водама.

"САД задржавају право да бране своју посаду, објекте и интересе, и позивају све нације да осуде покушај Ирана да наруши слободу пловидбе и глобалне трговине. Такође, позивам друге нације да заштите своје бродове који пролазе кроз Ормуз и да сарађују с нама у будућности", истакао је Трамп.

Из Пентагона је саопштено да се инцидент догодио око 10 ујутру по локалном времену, док је "Боксер" био у међународним водама и спроводио планирани пролазак кроз Ормуски мореуз, када му се на претећу близину приближио ирански дрон.

Америчка беспилотна летелица је у јуну оборена у међународном ваздушном простору над Ормуским мореузом. Иранска револуционарна гарда је тада поручила да је дрон полетео из америчке базе на југу Персијског залива и угасио опрему за идентификацију, што је кршење правила у авијацији.

Трамп је тада поручио Ирану: Направили сте велику грешку.

Техеран: Немамо инфорамације о обарању 

Ирански шеф дипломатије, који је у то време био у седишту Уједињених нација у Њујорку, нема информације о обарању беспилотне летелице.

"Питање обарања нашег дрона је и даље под истрагом. На основу последњих информација које сам добио из Техерана, апсолутно немамо информација о томе да смо изгубили дрон", рекао је шеф дипломатије Мухмамад Џавад Зариф.

Инцидент, који иранске власти нису потврдиле, догодио се у дану када су ирански државни медији објавили да је Иран запленио танкер у Ормузу за који се верује да припада Уједињеним Арапским Емиратима.

Иранска државна телевизија није објавила више детаља о заплењеном танкеру - осим да је брод имао 12 чланова посаде и да је заплењен због наводног кријумчарења око милион литара горива.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво