Лавров: Кина претња по Русију? Мит оних које брине наш развој

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров одбацио је као мит то да Кина представља претњу по Русију.

Сергеј Лавров је у интервјуу руском листу Аргументи и факти поручио да "Кина не представља никакву претњу по Русију", пренео је Тас.

"Коначно решење питања руско-кинеске границе одавно је постигнуто. Непостојање територијалних захтева забележено је у билатералном Споразуму о добросуседским односима и пријатељској сарадњи из 2001. године, подсетио је Лавров.

Кко је додао, имајући то у виду, за покушаје истицања мита о кинеској претњи види се да потичу од оних који су забринути због конструктивног развоја руско-кинеских односа.

Наводи се да је, коментаришући гласине да око 12 милиона Кинеза живи на руском Далеком истоку и у регионима Сибира, Лавров рекао да сумња у прецизност тих података и додао да је забринутост у вези са тим питањем очигледно преувеличана.

"Смер који Русија и Кина следе ка јачању добросуседских односа вишезначан је и дугорочан и не погађају га краткорочне флуктуације. Руско-кинеска сарадња није усмерена против било кога. Њен главни циљ јесте да помаже друштвеном и привредном развоју и просперитету наших нација и народа", поручио је руски шеф дипломатије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 17. јул 2019, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

@Lavrov

Pa nije gospodin Lavrov sarlatan, vec ozbiljan politicar.Sve tvrdje o toboznjoj Kineskoj pretnji po Rusiju su price za malu decu.Jos je Zbignjev Bzezinski davno rekao da ce rusko-kineska koalicija, ako do nje dodje, biti nocna mora za Ameriku.Kina kao ekonomski konkurent Amerike a Rusija kao vojni konkurent.Kao sto vidimo najcrnji kosmar Bzezinskog se polako ostvaruje, Kina je vec sada ekonomski jaca od Amerike, a Rusija kao sto vidimo ne samo da je uspela da sacuva svoj nuklearni potencijal tokom burnih '90-ih vec uveliko radi na modernizaciji konvencionalnog naoruzanja + uvodi u upotrebu nove generacije raketa poput hipersonicnih raketa, nuklearnih dronova itd. o cemu Amerika moze da sanja narednih 15. godina.

(среда, 17. јул 2019, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

Iskoristiti veliku sansu

U vreme tehnoloskih sankcija Kini (npr. Huawei) savrseni je trenutak da Kina i Rusija zajednickim snagama naprave ogroman proboj u oblasti elektronike (projektovanje i izrada procesora, memorija, periferijskih cipova, telekomunikacionih cipova, monitora, ...) i informatike (operativni sistemi, aplikacije, cloud, ...). Samo tehnoloskom nezavisnoscu i tehnoloskom snagom mogu postati prave ekonomske sile.

(среда, 17. јул 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

Lavrov

Nikad ne reci nikad!