Урсула фон дер Лeјен нова председница Европске комисије

Тесном већином гласова у Европском парламенту, Урсула фон дер Лејен изабрана је за нову председницу Европске комисије и постала прва жена на челу те институције. У првом обраћању након избора, Фон дер Лејенова је обећала уједињену и снажну Европу.

Немачка политичарка Урсула фон дер Лејен изабрана за нову председницу Европске комисије. За њу су гласала 383 од 733 присутна посланика Европског парламента. Европски парламент, иначе, укупно има 751 посланика.

Гласање је било тајно, убацивањем папира у кутије. Фон дер Лејенова је изабрана врло малом већином, добила је свега девет гласова више него што је било потребно да би имала већину за избор за председницу ЕК.

То значи да многи чланови и оних политичких групација које су званично обећале подршку Урсули фон дер Лејен нису гласали за њен избор.

У првом обраћању након избора, Фон дер Лејенова је обећала уједињену и снажну Европу.

"Поверење које сте ми указали је поверење у уједињену и снажну Европу, од истока до запада, од југа до севера", рекла је нова председница ЕК, преноси Ројтерс

Указала је да је то велика одговорност и да њен посао почиње одмах.

"Радимо заједно и конструктивно како бисмо створили уједињену и снажну Европу", поручила је Фон дер Лејенова.

Фон дер Лејенова је претходно на дебати у Европском парламенту покушала да добије што ширу политичку групу различитих партија, а у говору је указала на неке своје приоритете.

Како би ту ширу подршку добила, говорила је о ургентности борбе против климатских промена, о потреби за социјално праведнијом Европом, мерама као што су минимална зарада на нивоу Европске уније, реформама институција, реформама миграционе политике и о потреби да се ЕУ чврсто држи владавине права.

Након проглашења Урсуле фон дер Лејен за председницу ЕК, следи избор нових комесара, а рад на томе почеће у наредним недељама како би у септембру и октобру сви комесари били представљени појединачно пред Европским парламентом и одобрени од парламентараца.

Нова комисија треба да почне са радом 1. новембра.

Новоизабрану председницу Европске комисије у високу политику је увела лично немачка канцеларка Ангела Меркел која ју је 2005. године представила врху Демохришћанске партије, а једно време била је виђена и као њена политичка наследница.

У неколико влада које је предводила Меркелова, Фон дер Лејенова је имала различите министарске позиције.

Рођена је у Бриселу и има 60 година, течно говори говори енглески и француски језик и мајка је седморо деце.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво