Фон дер Лeјен: Кад земље испуне услове, морају бити награђене

Kандидаткиња за председницу Европске комисије Урсула фон дер Лeјен поручила је у дебати у Европском парламенту да је њен став да земље када испуне услове за чланство у ЕУ, 'Шенгену' и еврозони морају да за то буду награђене.

Током дебате поводом њене кандидатуре за место председнице Европске комисије, део европских посланика је подржао њен програм.

"Пуна сам поштовања према напорима које су земље централне и источне Европе спровеле и које спроводе ради уласка у ЕУ, 'Шенген' и еврозону. Мој став је да то мора бити награђено чим испуне критеријуме", поручила је Фон дер Лејенова.

Највише замерки односило се на непоштовање демократских процедура приликом именовања немачке министарке одбране, на неједнакост у политичком приступу земљама истока и запада Европе, али и економском развоју севера и југа континента. Урсули фон дер Лејен је замерено и њено снажно залагање за формирање европске војске, а на штету сарадње са САД и НАТО-ом.

Посланици из Хрватске, Бугарске и Литваније затражили су од кандидаткиње за будућу председницу Европске комисије да изнесе своје позиције поводом питања политике проширења на Западни Балкан, али и на земље источног партнерства. Фон дер Лејенова је упитана и да ли планира да у својој Kомисији задржи позицију комесара за проширење, али она на то није одговорила.

Говорећи у име Европске народне партије, лидер конзервативаца Манфред Вебер позвао је остале политичке групе да подрже кандидатуру фон дер Лејенове за председницу Европске комисије нагласивши да је ЕУ потребна стабилност.

Друга по величини група у Европском парламенту, европске социјалдемократе, оценили су да предлози које је изнела фон дер Лајенова "иду у добром смеру", али да они желе да виде "амбицију и примену" онога што је кандидаткиња за председаницу Kомисије обећала у области социјалне правде, родног јединства, солидарности као и јачања економије и владавине права унутар ЕУ.

Спремност социјалдемократа, или бар већег дела групе С&Д у Европском парламенту да гласију за Урсулу фон дер Лајен огледа се и у томе што та група "не жели институционалну кризу" у ЕУ до које би дошло одбијањем пакета именовања које је предложио Европски савет.

Група Зелених у Европском парламенту поновила је став да неће подржати фон дер Лејенову упркос чињеници да се обавезала на снажну борбу против климатских промена. Зелени кажу да нису убеђени да је фон дер Лејенова спремна да у одговарајућој мери преусмери Европу у критичним областима као што су екологија, социјална правда и миграције.

Kрајња десница у Парламенту у Стразбуру поновила је став да немачка министарка одбране не испуњава захтеве за позицију председнице Европске комисије.

Тајно гласање о кандидатури Урсуле фон дер Лејен одржаће се вечерас у 18 часова у Европском парламенту у Стразбуру.

Уколико Фон дер Лејенова добије већину од 751 посланика, одмах се креће у формирање нове Европске комисије, која би са њом на челу требало да ступи на дужност 1. новембра.

У случају да њена кандидатура буде одбачена цео процес избора водећих позиција европских институција враћа се у руке Европском савету и лидерима ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво