Фон дер Лајен: Мој циљ је уједињење и јачање Европе

Кандидаткиња за председницу Европске комисије Урсула фон дер Лајен заложила се за снажнију улогу ЕУ у борби против климатских промена, остваривању социјалне правде и једнакости као и за владавину права и ефикаснију спољну политику ЕУ, истичући да је њен циљ уједињење и јачање Европе.

Представљајући свој програм пред посланицима Европског парламента у Стразбуру, који ће гласати о њеној кандидатури, Урсула фон дер Лајен је у први план ставила питање климатских промена и најавила да жели да ради на "климатски неутралној Европи до 2050. године".

"Највећа одговорност, али и могућност за Европу су климатске промене", рекла је Фон дер Лајенова.

Фон дер Лајенова је најавила Зелени споразум за Европу већ у првих 100 дана свог мандата и обећала значајно повећање финансирања тог циља.

Осврнула се и на јачање економије у ЕУ и социјалну правду доступну свим грађанима ЕУ.

"Предложићу фонд за оне који су највише погођени. Амбициозни смо, никога не остављано иза себе и нудимо перспејтиву", казала Фон дер Лајен.

Фон дер Лајенова је нагласила неопходност јачања малих и средњих предузећа, фер порезе и заложила се за то да "економија служи људима", а не обратно.

"Залагаћу се за социјалну правду, обезбедити да се рад исплати и да свако ко ради пуно радно време може да живи пристојан живот", поручила је Урсула фон дер Лајен у Стразбуру.

Затражила је бољу заштиту за све који изгубе посао услед економских турбуленција и обећала да ће радити у циљу већих могућности запошљавња младих и утростручити буџет за Ерасмус.

Родна равноправност, владавина права и спољна политика 

Посебан део говора Урсула фон дер Лајен је посветила женама и родној равноправности.

"Ми представљамо половину популације и желимо равноправно учешће", каже Фон дер Лајенова.

Обећала је да ће, уколико буде изабрана за председницу Европске комисије, успоставити пуну родну равноправност у тој институцији.

Урсула фон дер Лајен, која је немачка министарка одбране, посебно се осврнула на питања владавине права, Брегзит и спољну политку ЕУ.

"Владавина права је најбољи инструмент за заштиту слободе у ЕУ. Нема компромиса у поштовању владавине права и никад га неће бити", поручила је она, добивши велики аплауз посланика у Европском парламету.

Заложила се за бржу и ефикаснију спољну политику ЕУ и у том циљу предложила усвајање одлука квалификованом већином међу земљама чланицама, што је дочекано аплузом европарламенатраца.

"Живела Европа" на три језика 

Говорећи о Брегзиту, кандидаткиња за будућу председницу Европске комисије каже да је спремна да прихвати даље одлагање датума изласка Велике Британије, уколико је то потребно из оправданих разлога.

У области миграција Фон дер Лајен је подсетила на законску и моралну обавезу спасавања живота и позвала на "емпатију и одлучну акцију" када су у питању политика азила, заштита граница и борба против организованог криминала.

Говор пред посланицима Европског парламета у Стразбуру Урсула фон дер Лајен завршила је поруком "Живела Европа", коју је изговорила на енглеском, француском и немачком језику.

Гласање о кандидатури Урсуле фон дер Лајен предвиђено је за 18 часова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи