"Летећи човек" са пушком у руци на војној паради у Паризу

У Паризу је интонирањем француске химне "Марсељезе" и развијањем велике заставе Француске на Јелисејским пољима завршена парада поводом националног празника Дана пада Бастиље. Поред домаћина, председника Емануела Макрона дефиле су посматрали – немачка канцеларка Ангела Меркел, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, одлазећи председник Европске комисије Жан Клод Јункер. Уместо најављене председнице британске владе параду на Јелисејским пољима посматра вицепремијер Дејвид Лајдингтон.

Емануел Макрон је данас показао одбрамбене капацитете ЕУ истицањем у први план европске војне сарадње на паради која се одржава у знак сећања на 14. јул 1789. године када је тврђава/затвор Бастиља заузета током Француске револуције.

Како наводи thelocal.fr ова демонстрација војне сарадње у оквиру ЕУ дешава се у тренутку нарастајућих напетости са САД.

Међу гостима није било председника САД Доналда Трампа, који је био гост француског председника на паради одржаној 2017. године, али се у међувремену њихов однос погоршао.

Дан пада Бастиље обележава се и широм Француске парадама, прославама, ватрометима, а у самом Паризу ће ватрогасци традиционално отворити врата својих станица како би организовали забаве са грађанством.

Биће одржан и велики концерт код Ајфеловог торња.

Наводи се да, ипак, данашња парада у престоници Француске има шири политички значај пошто је јачање одбрамбене сарадње један од главних циљева које је Макрон поставио у спољној политици, а председник Француске не показује било какве знаке колебања око тога упркос нарастајућим политичким превирањима у Немачкој и предстојећем иступању Велике Британије из Европске уније.

Француски сајт подсећа да је Макрон, који заступа идеју Европске инцијативе за интервенције (Е2И) која би предузимала мисије изван надлежности постојећих структура попут НАТО-а, поручио у саопштењу издатом уочи параде да је европска сарадња на пољу одбране кључна.

На Јелисејским пољима данас су продефиловале војне снаге девет земаља које су поред Француске део Е2И, укључујући Велику Британију и Немачку, а небом су пролетели немачки транспортни авион А400М, шпански Ц130 и два британска хеликоптера "чинук".

У паради су учествовали припадници француско-немачке бригаде (БФА), која има 5.000 људи, а основана је 1989. као симбол послератног јединства Француске и Немачке, па сада прославља 30. годишњицу.

Како се наводи, долазак генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга је знак да је Алијанса и даље важна француском председнику.

Како наводи француски сајт, у паради у центру Париза учествовало је око 4.300 припадника оружаних снага, 196 возила, 237 коња, 69 авиона и 39 хеликоптера.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво