Посртање немачког банкарског гиганта, отпуштена петина запослених

Суочена с великим финансијским губицима, немачка Дојче банка укида 18.000 радних места широм света. Управа банке најављује радикалну реорганизацију, како би повратила профитабилност. Трошкови реструктурирања износиће око 7,4 милијарде евра, а стручњаци оцењују да то неће изазвати поремећаје у немачкој и европској привреди.

Из највеће немачке приватне банке, која послује у 70 држава, одлази петина запослених. Први на удару су њени трговци акцијама у лондонској филијали. Без посла ће ускоро остати и њихове колеге у Њујорку, Сингапуру, Хонгконгу.

"Таква одлука је тешка и ствара горчину. Планирали смо то већ неко време, пошто смо прошле године стабилизовали пословање и ставили трошкове под контролу. Сада прелазимо у нову фазу у којој треба да ојачамо банку", каже Кристијан Зевинг, генерални директор Дојче банке. 

Проблеми су почели са светском финансијском кризом. Више од деценије банка води борбу с регулаторним казнама, слабим профитом, високим трошковима и падом цене деоница. Сада најављује повратак коренима и традиционалним пословима, а директор банке обећава да ће четвртину своје годишње плате инвестирати у њене акције.

"Кичма наше банке су мала и средња предузећа и велике компаније. Почиње нова ера за Дојче банку", каже Јерг Ајгендорф, портпарол Дојче банке. 

"Њихов фокус је на послове који су профитабилни. Своју снагу усмериће на пословну и приватну клијентелу, како би ојачали банку и поново остваривали раст и добит", каже  Саша Штефен, финансијски аналитичар.

Најава радикалне консолидације Дојче банке, по оцени стручњака, означава крај њеног неуспелог излета у инвестиционо банкарство, где је била суочена с гигантима с Волстрита.  

Пофесор Београдске банкарске академије Хасан Ханић указује да се Дојче банка десетак година налази у озбиљној кризи, имајући у виду да је предимензионирано развијала услуге инвестиционог банкарства и да је у свом портфељу имала хипотекарне обвезнице.

"Као што добро знамо 2007, 2008. године највећи слом је био на хипотекарном тржишту. С друге стране, велике банке у Европи погађа и то што су сада каматне маргине врло ниске, каматне стопе су нулте, скоро негативне и то утиче на чињеницу да банке не могу да остварују резултате као раније", навео је Ханић. 

После најаве реструктурирања, акције Дојче банке пале су више од 10 одсто. Стручњаци, ипак, не очекују да ће то изазвати поремећај у немачкој привреди, а њену реорганизацију виде као путоказ за друге немачке и европске банке.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво