Ердоган ставља под контролу Централну банку, сменио гувернера

Турска је сменила гувернера централне банке Мурата Четинкаја због размимоилажења Владе и банке око економског пада, волатилности турске лире и високе инфлације.

Мурат Четинкаја био је на месту гувернера од 2016. године, а на његово место постављен је Мурат Ујсал, објављено је у званичном владином гласилу, преноси Ројтерс.

За сада није познато због чега је дошло до смене, међутим, на тржишту се претходних недеља спекулисало да је Четинкаја смењен због своје неспремности да смањи каматне стопе.

Како се наводи, централна банка се суочава с притиском од стране председника Реџепа Тајипа Ердогана да снизи каматне стопе како би се оживела економију која је раније ове године запала у рецесију.

"Ердоган је био незадовољан због каматне стопе и изразио је незадовољство у свакој прилици. Одлука банке у јуну да задржи каматне стопе на истом нивоу допринела је проблему с Четинкајом. Ердоган је одлучан да побољша економију и зато је донео одлуку о смени Четинкаје", изјавио је један високи турски званичник британској агенцији.

Како су навели други званичници, разлике у мишљењу гувернера и министра економије су се у претходном периоду продубили.

Оставку Четинкаје осим председника захтевао је и министар финансија, иначе Ердоганов зет, али их је Четинкаја подсетио да је Централна банка независна и одбио да се повуче.

У данашњем саопштењу, Централна банка је навела да ће наставити да функционише независно и да ће се нови гувернер фокусирати на кључни циљ одржавања стабилности цена.

"У првом обраћању Мурат Ујсал је рекао да ће бити коришћени канали за комуникацију на највишем нивоу, у складу са циљевима - а то су стабилност цена и финансија", навела је банка.

Према прошлонедељним подацима, инфлација у јуну успорила је на најнижи ниво у току године, углавном захваљујући паду цена хране, чиме се отворила могућност за прво снижавање каматних стопа у тој земљи још од прошлогодишње кризе националне валуте.

Иначе, одлуку Ердогана да смени гувернера осудили су представници опозиционих политичких партија, оцењујући да би тај потез могао да подрије кредибилитет банке.

"Онај ко смењује гувернера Централне банке преко ноћи нема право да тражи поверење у економију земље. Централна банка је заробљеник који се чува у палати", рекао је Фаик Озтрак из главне опозиционе странке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво