Асад контролише 80 одсто Сирије, ближи ли се рат крају

Више од пола милиона погинуле деце, жена и мушкараца. Више од три милиона избеглих од којих је око 500.000 прошло кроз Србију. Да ли се можда најдужи сукоб у модерном времену – рат у Сирији ближи крају и да ли Европа може да очекује нови талас избеглица?

Сиријци тврде да ће процес бити дуготрајан. Рат је исцрпио економију, разорио инфраструктуру и радикализовао велики број људи.

Док Влада спрема пројекте којима ће некадашње џихадисте учити изворном исламу, економска криза и санкције не помажу много да се млади заштите од деловања радикалних исламиста.

Једно је сигурно – на територијама које су ослобођене од њих нема већих разарања, али има великих портрета председника Асада.

У Дамаску га махом без резерве подржавају и чини се да ће изаћи као потпуни победник ако побуњеници који су концентрисани око Идлиба и у Идлибу положе оружје.

Функционише и међуградски превоз

На сваких петстотинак метара контрола возила, путника, гепека.

Лојални Исламској држави или опозиционим снагама од којих је део повезан са Ал Каидом и даље покушавају да Асадовом режиму нашкоде самоубилачким нападима, или постављањем експлозива.

Ипак, данас, када сиријска влада има контролу над више од 80 одсто територије, могуће је мање-више безбедно ићи у некадашња упоришта Исламске државе попут Раке, Хомса, Деир Езора.

После осам година и међуградским аутобусом.

"Када је Деир Езором владала Исламска држава све су уништили. Након што је армија ослободила град, коначно можемо да путујемо и све је у реду", каже један од путника.

На препоручује се путовање у Сирију

Наша дипломатска мисија која је годинама помагала извлачење неких од 2.000 наших држављана у Сирији још не препоручује да се путује у ту земљу.

"Нема сукоба великих размера, постоје асиметрични напади бомбаша самоубица, ауто-бомбе или киднаповања", каже заменик отправника послова Вељко Пиљак.

Најгоре моменте у рату, поред војске, виде лекари. Некима је знање из Србије помогло да спасу више живота. Један од њих је и Нуман Зедан који је у Београду студирао и завршио специјализацију.

Доктор Зедан тврди да је велики број његових колега, које имају породице са Српкињама и двојно држављанство годинама трпео са њима последице рата. Каже да су ипак имали срећу да имају и други пасош.

Већина се вратила из Србије

Већина њих је током најоштријих сукоба отпутовала у Србију и остала тамо годину или две, али вратили су се.

Уз захвалност за помоћ избеглицама из Сирије које су прошле или остале у Србији, министарка за социјална питања Рима Кадри ипак не даје конкретан одговор на питање да ли евентуалним падом Идлиба, у коме је четири милиона људи, Европа може да очекује нов избеглички талас, али шаље јасну поруку:

"Да ли су западне земље спремне да зауставе ово нефер и антисиријско финансирање наоружаних група? Да ли су тако спремне да зауставе рат и тако спрече могућност да опет буде нових таласа избеглица?", рекла је Рима Кадри.

Дакле, није извесно да ће се коначни мир завршити преговорима или коначним сукобом. Сиријци кажу да не зависи све од њих, већ и од Русије, Сједињених Држава, Ирана и Саудијске Арабије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи