Лајчак: Ћутање ОЕБС-а о постојећим конфликтима забрињавајуће

Годишња безбедносна конференција Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Бечу почела је позивом на већу сарадњу и дијалог, а председавајући организацији, шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, истакао је да је "ћутање" ове организације у вези с постојећим конфликтима забрињавајуће.

Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер упутио је апел чланицама организације да се окрену дијалогу и сарадњи.

"У време Хладног рата водећи политичари знали су да су дијалог и сарадња од великог значаја", поручио је Гремингер, додајући да, када се говори о безбедности, сви помисле одмах на државу, али оно о чему се стварно ради јесу животи људи, породица, деце, друштва...

Истакао је да су у Украјини, пет година од избијања рата, хитно потребни нови импулси за решење конфликта.

Гремингер је, у говору на отварању конференције ОЕБС-а у Бечу, изразио наду на померања у Украјини, рекавши да могу да се примете "знакови нове динамике".

У Украјини, додао је, потребно је конструктивно ангажовање свих страна.

Председавајући ОЕБС-а Лајчак критиковао је, такође, одсуство дијалога о конфликтима на простору који покрива организација.

"Наше ћутање је забрињавајуће", поручио је Лајчак додајући да је обиласком земаља у којима ОЕБС има своје мисије видео који значај се придаје овој организацији.

Међутим, и поред напора ОЕБС-а у решавању конфликата, слика, према његовим речима, није тако позитивна, а посебно је, с тим у вези, поменуо Украјину, Грузију и Нагорни Карабах.

"Верујем у то да група држава, иако немају исти став, увек могу наћи компромис", подвукао је Лајчак у вези с радом ОЕБС-а, који је често блокиран због спора између западних земаља и Русије.

Бивша шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон критиковала је, у свом говору, ритуале ОЕБС-а.

На конференцијама не треба само понављати старе ставове, подвукла је Ештонова, критикујући праксу дипломата који читају само унапред припремљене говоре.

"Оно што нам треба јесте право лидерство мушкараца и жена. Данашњи политичари за време њиховог живота никада нису били суочени с толико изазова као сада. Већина мисија на почетку се чине немогућим. Била сам укључена у две такве ставри за које се мислило да су немогуће, а на крају су биле успешне", указала је Ештонова.

Бивши председник Аустрије Хајнц Фишер, као представник Центра за глобалне грађане "Бан Ки Мун", подвукао је значај дијалог у решавању конфликата.

Оценио је политику америчког председника Доналда Трампа "Америка испред свега" и иступање из споразума са Ираном као погрешне кораке.

Према његовим речима, неопходно је наглашавати сличности, а не разлике међу људима и додао да је неопходно послушати ставове људи који нису задовољни демократијом и који гласају за десничарске странке.

Годишње безбедносне конференције ОЕБС-а одржавају се од 2002. године и окупљају водеће представнике 56 држава чланица, који разговарају о могућностима за решење конфликата.

САД су, на овогодишњем скупу, заступљене подсекретарима Кристофером Робинсоном и Брусом Тарнером, а Русија замеником шефа одељења за контролу наоружања Антоном Масуром.

На дневном реду конференције су контрола наоружања, транснационалне безбедносне претње, мере за изградњу поверења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи