Промена власти у Истанбулу, отрежњење или прекретница

Турска опозиција задала је озбиљан ударац властима председника Реџепа Тајипа Ердогана. На поновљеним изборима за градоначелника Истанбула, поново је победио опозициони кандидат Екрем Имамоглу. Власт у Истанбулу, значи и контролу над турском економијом и важно место у политици земље. Ердоган је честитао Имамоглуу.

Дан отрежњења у Истанбулу, у коме после 25 година, превласт у највећем граду Турске више нема владајућа исламско-козервативна Странка правде и развоја.

Избори, на којима су грађани показали незадовољство због економског пада и инфлације били су својеврстан референдумом о политици председника Ердогана.

Екрем Имамоглу, лидер секуларне Републиканске партије, каже да ће окончати корупцију у градској управи.

"Ово није нова страница, већ нови почетак за Истанбул. Као градоначелник једнако ћу се опходити према свим грађанима. Градићемо демократију и владавину права", рекао је Имамоглу.

Избори су прекретница за политику Ердогана који је и сам некада био градоначелник Истанбула. Сматра да онај ко изгуби тај град - губи и Турску.

"Честитам Имамоглуу на победи. Поново је победила воља народа. То показује да демократија у Турској добро функционише'', навео је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Промена власти у Истанбулу не значи и крај за једног од најутицајнијих турских политичара.

То потврђује и почетак суђења за 16 организатора мирног протеста на Тргу Таксим, у Истанбулу 2013. године које власти оптужују за покушај рушења тадашњег премијера Ердогана. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи