Број захтева за азил у ЕУ пао на ниво пре мигрантске кризе

Европска канцеларија за подршку систему азила ( ЕАСО) објавила је да је број захтева за азил у ЕУ наставио да пада трећу годину за редом и да се у 2018. години вратио на ниво који је постојао пре почетка мигрантске и избегличке кризе 2015. године.

У Европској комисији наводе да је у 2018. години у ЕУ, Норвешкој и Швајцарској поднето укупно 664. 480 захтева за азил.

Највише подносилаца азила у ЕУ у 2018. години било је из Сирије (13 одсто), Авганистана и Ирака (по седам одсто).

Међу првих десет земаља порекла потенцијалних азиланата налазе се и – Пакистан, Иран, Турска, Албанија и Грузија, наводе у Европској комисији.

Истовремено највише захтева за азил поднето је у – Немачкој, Француској, Грчкој, Италији и Шпанији.

У Бриселу оцењују да ће и поред мањег повећања броја захтева за азил у првих пет месеци 2019. године општи тренд пада бити настављен.

"Сада боље управљамо границама, успоставили смо снажна партнерства са земљама порекла и транзира, а значајно смо унапредили напоре да заштитимо мигранте током пута и изборимо се са кореном проблема нелегалне миграције. Овакав зајендички рад уз европски приступ мора бити настављен", изјавио је комесар за моиграције, унутрашња питања и држављанства Димитрис Аврамоплулос.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. јун 2019, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

Sad spao

Jel se sa Sirijom završilo. Polomiše ameri noge. Sad da vidimo kako sa Iranom bude. Ako stvarno napadnu i Evropa opet odbije da se pridruži, opet ima da liju imigranti po Evropi kao tropska kiša.