Помпео и амерички ратни бродови на Блиском истоку

Америчка морнарица саопштила је да је још један њен ратни брод стигао на Блиски исток. Државни секретар САД Мајк Помпео допутовао у Саудијску Арабију на разговоре о коалицији против Ирана.

У саопштењу морнарице се наводи да је амфибијски брод "Боксер" заједно са два амфибијска брода за транспорт и искрцавање "Џон П. Мурта" и "Харперс Фер" из Индијског океана стигао су у зону одговорности Пете флоте.

Морнарица није прецизирала где се тачно налазе бродови, пренос АП.

Америчка Пета флота лоцирана у Бахреину задужена је за надгледање присуства морнарице у Персијском заливу и околним водама на Блиском истоку.

У региону се већ налази амерички носач авиона "Абрахам Линколн" и пратећи бродови које је Бела кућа упутила у мају услед пораста тензија са Ираном.

Помпео у Саудијској Арабији

У међувремену се амерички државни секретар Мајк Помпео састао са саудијским краљем Салманом и потом одвојено са престолонаследником Мухамедом бин Салманом, како би разговарали о ескалацији кризе у Персијском заливу.

У Џеди га је дочекао нови амерички амбасадор у Саудијској Арабији Џон Абизад и саудијски министар спољних послова Ибрахим ел Асаф.

Пре поласка у Саудијску Арабију, Помпео је најавио да ће разговарати са званичницима у Персијском заливу, као и у Азији и Европи јер планира стварање међународне коалиције против Ирана, преноси АП.

Он је рекао да су САД спремне да преговарају са Ираном, али је најавио и да ће нове америчке санкције данас бити уведене Техерану.

Из Саудијске Арабије Помпео одлази у Уједињене Арапске Емирате, земљу која је такође близак савезник САД.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи