Нови међународни изасланик за Дарфур

Уједињене нације и организација Афричке уније именовали су министра спољних послова Буркине Фасе Ђибрила Басолу за новог изасланика за суданску покрајину Дарфур, где је у протеклих пет година убијено између 200.000 и 400.000 људи, док је око 2,5 милиона протерано из домова.

Именовањем Басоле, УН и АУ објединили су дипломатске напоре за проналажење излаза из озбиљног ћорсокака у који је запао процес решавања кризе у Дарфуру, те ће шеф дипломатије Буркине Фасо надаље обављати задатке које су до сада, одвојено, извршавали изасланик светске организације Јан Елијасон и његов афрички колега Салим Ахмед Салим.

Басоле, 51, важи за дипломату са озбиљним искуством у решавању конфликата, пошто је прошле године одиграо необично важну улогу у преговорима који су, на концу, окончани мировним споразумом између власти Обале Слоноваче и побуњеника.

Новог изасланика у Дарфуру, међутим, очекује најозбиљнији изазов у досадашњој каријери, обзиром на катарстрофалну ситуацију у тој покрајини, те велике проблеме кооји прате распоређивање око 26.000 припадника мешовитих мировних снага УН и АУ.

До сада, у Дарфур је стигло око 9.000 миротвораца, односно 2.000 више од некадашњих снага Афричке уније, које су претходних година безуспешно покушавале да донесу мир у регион.

Дипломатску акцију, осим чињенице да посредници истовремено преговарају са десетак различитих група, кваре и озбиљни сукоби, те су побуњеници јуче на нишану читавих пет сати држали јединицу од 38 "плавих шлемова."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи