Без договора о лидерима ЕУ, Јункер "са уживањем" примећује да га није лако заменити

Лидери ЕУ нису успели да постигну договор о томе ко би требало да буде на најважнијим функцијама у европским институцијама у наредном петогодишњем периоду. Вођена је тешка расправа око избора челника Европске комисије, Европског савета, Европске централне банке и Европског парламента.

Избор новог председника Европске комисије постао је замршен пошто су две кључне групе, социјалиста и либерала-центра, ставиле до знања да не подржавају кандидата конзервативне Европске народне партије Манфреда Вебера, иако је он добио подршку немачке канцеларке Ангеле Меркел, али не и председника Француске Емануела Макрона.

Тако су сад ојачали положаје кандидати социјалиста и либерала-центра Маргрет Вестагер.

"Са неким задовољством и уживањем морам да приметим, а могу да кажем и да ме чак забавља и чини срећним чињеница да мене изгледа није тако лако заменити", рекао је одлазећи председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да се са разговорима наставља 30. јуна.

"Није било већине ни за једног кандидата, настављамо 30. јуна. Разговарали смо и о економским санкцијама Русији које су продужене на шест месеци због неспровођења споразума из Минска", рекао је Туск.

Потврђени закључци о проширењу 

Лидери земља чланица ЕУ потврдили су на састанку у Бриселу закључке о проширењу и процесу приступања и стабилизације које су усвојили европски министри. Они се односе како на процес проширења, тако и на поједниначни напредак шест партнера са Западног Балкана и Турске.

Синоћ на Самиту Србија је похваљена и охрабрена да настави пут евроинтеграција, да консолидује постигнути напредак у области економских ререформи и настави јачање сарадње у региону.

Напредак у области владавине права и норамлизација односа са Приштином остају основа и одредиће темпо приступних преговора, наводи се у закључцима. Србија се позива и да се фокусира на убрзање реформе у области владавине права са посебним фокусом на независност и ефиканост судства, борбу против корупције и прања новца као и обезбеђивање услова за слободу изражавања и независност медија.

Усвојена је и Стратегија Уније, од 2019. до 2024. а приоритети су заштита грађана и слобода, економско и политичко јачање Уније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво