Турска, доживотне затворске казне за пучисте

Суд у Турској на доживотни затвор осудио је 24 особе због умешаности у покушај збацивања председника Реџепа Тајипа Ердогана у јулу 2016. године. Међу осуђенима су бивши начелник ваздушних снага и један од бивших помоћника председника Ердогана.

Турски суд је изрекао доживотне казне бројним осуђеницима због њихове умешаности у војни пуч у Турској 2016. године.

Изречене су 24 доживотне казне затвора по условима строжијим од уобичајеним, а у предмету који се водио против пучиста терористичке организације "Фетулахи" (ФЕТО), преноси Хуријет на енлеском.

У главном граду Анкари, тужиоци су препоручили 141 доживотне затворске казне за 17 наводних чланова такозваног "Већа за мир у кући", подскупине пучиста ФЕТО-а. 

Турске власти за покушај пуча криве Фетулаха Гулена и његову организацију. Гулен живи у САД и негира било какву умешаност.

После пропасти пуча, турске власти су покренуле масовну одмазду, трагајући за присталицама Гулена у војсци и државним институцијама.

Говорећи о том питању, министар правде Абдулхамит Гул изјавио је да је турско правосуђе поставило  одличан пример правде.

Гул је рекао да су суђења спроведена у оквиру правде и турског устава, који су подстрекивачи државног удара покушали да збаце.

"Нико неће моћи да елиминише демократију и националну вољу у Турској", додао је он.

Покушај државног удара у Турској десио се 15. и 16. јула 2016. године. Државни удар је покушао да изведе побуњени део турске војске који је био против режима турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. 

У сукобима између пучиста и снага лојалних Ердогановом режиму погинуло је око 290 људи, а више од 1.400 је рањено. Ухапшено је око 6.000 људи, а смењена су 34 турска официра. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво