Макрон: Треба нам најбољи тим за Европу

У Бриселу се поново расправља о именовањима на водећа места у институцијама ЕУ, а француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће у избору подржати "најјаче особе", оне које могу да изнесу амбициозне планове за Европску унију у наредних пет година.

Емануел Макрон је, долазећи на самит у Бриселу, рекао да ће Француска имати конструктивну улогу у стварању "најбољег тима за Европу".

Према његовим речима, кандидати за највише функције морају да имају "знање, амбицију и кредибилитет" и додао да се приликом избора мора водити рачуна и о равноправној родној заступљености именованих.

Макрон је на наводе да су позиције Немачке и Француске супротстављене по питању именовања и самих кандидата, навео да су "разговори у току" и најавио да ће се током самита у Бриселу састати одвојено и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Поред избора кандидата за водећа места у ЕУ, француски председник је посебно нагласио важност разговора о Стратешкој агенди Уније и ставио на прво место разговоре о климатскима променама који би требало да воде карбонској неутралности ЕУ до 2050. године.

"Иницијатива је покренута у Сибију. Већ 15 земља чланица су је подржале и расте консензус око ове амбициозне одлуке", истакао је Макрон.

Додао је да ће се током самита у Бриселу разговарати и о европском економском и социјалном моделу, као и да ће део разговора бити посвећен спољним пословима.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поновила је да владајућа коалиција у Немачкој подржава систем тзв. водећих лидера као принцип за избор председника Европске комисије.

Долазећи на самит лидера ЕУ, Меркелова је оценила да у Европском савету има различитих ставова и да је могуће да се данас "не дође до коначног решења", односно списка кандидата за председника Европске комисије.

Меркелова је додала да, међутим, нема разлога за бригу јер има довољно времена да се одлука о именовањим усагласи до првог заседања новог Европског парламета, заказаног за 2. јул у Стразбуру.

Такође, заложила се за сарадњу Европског савета и Европског парламета када су у питању именовања на водеће функције у институцијама ЕУ.

"Данас ћемо саслушати извештај који ће поднети председник и наставити корак по корак. Важно је да се у овом процесу поштују мишљења и Савета и Парламента. Ја нећу подржати предлог Европског савета који неће бити подржан у Европском парламету", поручила је немачка канцеларка. 

Холандски премијер Марк Руте изјавио је да лично, као либерал, подржава избор представнице Алијансе либерала и демократа за Европу и комесарке Маргарет Вестагер за будућу председницу Европске комисије.

Руте је, по доласку на самит ЕУ у Брисел, рекао и да се још води расправа и о томе ко ће бити нови шеф дипломатије Уније и председник Европског савета.

"Разговараћемо и о избору председника Европског парламента, до чега би требало да дође почетком јуна", додао је Руте. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво