Путин: Ако желиш мир, спремај се за рат

Руски председник Владимир Путин упозорио је САД да не употребљавају силу против Ирана због инцидента у Оманском заливу, јер би то, како је рекао, имало катастрофалне последице за регион. Поручује да Русија не само да осигурава нуклеарни паритет већ је два-три корака испред осталих у савременом наоружању. Ако желиш мир, спремај се за рат, истакао је Путин, који је 17. пут у емисији "Диркетна линија" одговарао на питања грађана.

Владимир Путин је на на традиционалној годишњој емисији уживо "Директна линија" приметио да Русија није међу лидерима по војним расходима али да је то не спречава да буде два-три корака испред осталих по савременом наоружању.

"Без обзира на скромна средства за одбрану, Русија не само да осигурава нуклеарни и војни паритет већ је два-три корака испред конкуренције у савременом високо технолошком наоружању", рекао је Путин

"Ако желиш мир, спремај се за рат. Имамо још једну изреку: ко не жели да храни своју војску, храниће туђу", поручио је руски председник.

Говорећи о војним расходима руски председник наводи да се Руска Федерација налази тек на седмом месту и да стално смањује расходе.

Према његовим речима, испред Русије су САД, Саудијска Арабија и друге државе.

"Санкције велика грашка САД"

Говорећи о односима са САД наводи да је Русија спремна за дијалог онолико колико је на њега спреман Вашингтон. Међутим, како каже – то неће бити једноставно.

Истиче да су санкције САД велика грешка.

Говорећи о губицима који су последица ограничавајућих мера које је Запад увео Русији након што је Крим поново ушао у њен састав наводи да не губи само Русија већ и земље широм света.

"Од 2014. године, Русија је због санкција изгубила близу 50 милијарди долара, Европа – 240 милијарде долара, САД – 17 милијарди долара, а Јапан 27 милијарди долара", поручио је руски председник.

Сматра да је тешко веровати да ће се однос Запада према Русији ускоро променити.

Путин је додао да ће САД и даље кочити Русију као глобалног конкурента у економији, као што то сада раде са Кином преко "Хуавеја".

Осврћући се на инцидент у Оманском заливу упозорава САД да не употребљавају силу против Ирана јер би то, како је рекао, имало катастрофалне последице за регион.

Додаје да би то изазвало ескалацију непријатељстава са непредвидивим резултатима.  

Путин је додао да Иран поштује услове нуклеарног споразума упркос повлачењу САД, додајући да сматра да су санкције САД против Ирана неосноване.

"О могућим сајбер нападима из Америке"

Више питања односило се на недавни чланак објављен у америчким медијима о томе да САД спремају хакерске нападе на Русију, на руске енергетске системе, па је водитељ питао да ли је могуће да се тако нешто деси.

"Морамо на то да реагујемо, да схватимо шта се догађа. Више пута смо предлагали нашим америчким партнерима да установимо нека правила у сајбер простору, али нисмо добили никакав одговор", прокоментарисао је председник.

"О новом председнику Украјине"

Одговарајући на питање о новом председнику Украјине, глумцу комичару Владимиру Зеленском, Путин каже да је гледао његове наступе и да је реч о талентованом и духовитом човеку.

"Све је било талентовано и смешно, али сада није смешно, то што се дешава у Донбасу није смешно. Ово није комедија, ово је трагедија. Постао је шеф државе и требао би да реши ове проблеме", рекао је руски председник, говорећи о ситуацији у југоисточној Украјини.

Према његовим речима конфликти се не могу решити без дијалога.

"Зеленски би требало да се укључи у директан дијалог са руководством Донбаса, а не да га напусти", поручио је Путин.

"Нисам уморан, да јесам не бих се кандидовао"

На питање грађана да ли му је досадило да буде председник, руски лидер је одговорио: Да ми је досадило не бих се кандидовао за четврти мандат.

Традиционална годишња емисији уживо "Директна линија", трајала је више од четири сата, а руски председник је одговарао на питања грађана из Русије и света о актуелним питањима из земља и света.

Грађане су највише интересовала питања из области економије, животног стандарда, здравства, образовања, спољне политике и социјалне сфере.

Грађане су занимале и плате, здравсто и борба против корупције. Економија, а не наоружање, прави је одраз моћи државе, одговара Владимир Путин.

"Пре неколико година доживели смо неколико шокова. И ту не мислим само на спољне утицаје и западне санкције, већ на ситуацију на домаћем тржишту извоза нафте, гаса, метала, хемикалија. Истина је да су плате неко време биле у паду, али сада постепено расту", навео је Путин.

"Русија не жели да буде као Совјетски Савез"

Говорећи након данашње телевизијске сесије "Директна линија", председник Русије Владимир Путин изјавио је новинарима да Русија не жели да буде као Совјетски Савез, који је наметао свој начин живота и политички систем својим суседима, укључујући земље источне Европе. 

Напоменуо је да је совјетска политика била "контрапродуктивна, прескупа и да није имала историјску перспективу" и да је "немогуће приморати друге људе да живе по вашим правилима", пренео је АП. 

На питање да ли је Русија повратила статус Совјетског Савеза, Путин је рекао да то није потребно.

На данашњој телевизијској сесији, руском председнику Владимиру Путину стигло је око 2.645 милиона питања и порука, објавила је телевизија Росија-24 после седамнаесте сесије "Директна линија", пренео је Тас

Наиме, само током сесије примљено је више од милион питања и адреса, упркос ДДоС напада.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво