Трамп поводом обарања дрона поручио Ирану: Направили сте велику грешку

Централна команда војске САД (CENTCOM) потврдила је да су иранске снаге обориле амерички дрон, наводећи да се "неиспровоцирани напад" догодио у међународном ваздушном простору. Из Техерана наводе да се дрон САД кретао у тајности. Упозоравају Пентагон да не нарушавају ирански ваздушни простор. Обарањем дрона је упућена јасна порука Америци, поручио је Техеран. Председник САД Доналд Трамп поручио да је то велика грешка. Ирански министар спољних послова Џавад Зариф каже да Техеран не тражи рат, али да ће Иран бранити своју територију.

 У саопштењу се наводи да је беспилотна летелица "RQ-4А Глобал хок" за надгледање мора рано јутрос "оборена иранским ракетним системом земља-ваздух док је оперисала у међународном ваздушном простору над Ормуским мореузом".

Према наводима Централнe командe војске САД, "ирански извештаји да је летелица била над Ираном су лажни" и ради се о "неиспровоцираном нападу на амерички објекат за нагледање у међународном ваздушном простору".

Амерички председник Доналд Трамп је на Твитеру поручио да је Иран направио, како је рекао,  "веома велику грешку".

АП преноси да је Министарство спољних послова Ирана упозорило САД да не нарушавају ирански ваздушни простор, пошто је Револуционарна гарда Ирана оборила амерички дрон.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф написао је на Твитеру да САД не говоре истину о томе да је Иран оборио дрон америчке војске у међународном простору и додао да ће Техеран то питање изнети у УН, пренео је Ројтерс.

"САД спроводе економски тероризам на Иран, спроводе тајне акције против нас и сада нападају нашу територију. Ми не тражимо рат, али ћемо ревносно бранити наше небо, земљу и воде. Поставићемо питање ове нове агресије у УН и показати да САД лажу о интернационалним водама", написао је Зариф на Твитеру.

Полузванична иранска агенција Тасним објавила је саопштење министарства у којем је речено да Иран не може да допусти "незаконите преласке преко територије и упаде у свој ваздзшни простор било ком страном летећем објекту".

Наводи се да "они који су упали сносе пуну одговорност" за то што се догодило.

Раније данас неименовани амерички званичник навео је да је беспилотна летелица америчке морнарице САД оборена у међународном ваздушном простору над Ормуским мореузом.

Претходно је иранска Револуционарна гарда објавила да је оборила "америчку шпијунску летелицу" у јужној провинцији Хормозган, јавили су ирански медији.

"Беспилотна летелица је полетела из америчке базе на југу Персијског залива. Угасила је опрему за идентификацију, што је кршење правила у авијацији и кретала се у тајности", навела је Иранска револуционарна гарда.

Врховни командант иранске Револуционарне гарде, генерал Хусеин Салами, поручио је да је обарањем америчке беспилотне летелице упућена "јасна порука" Америци, истичући да су границе Ирана "црвена линија".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара