Три Руса и Украјинац осумњичени за обарање малезијског авиона

За обарање малезијског авиона у јулу 2014. године осумњична су три руска и један украјински држављанин. Они ће се суочити се са оптужбама за убиство на суђењу, које је заказано за март наредне године у Холандији.

Истражитељи су објавили имена четворо осумњичених, од којих је троје руских и један украјински држављанин, пет година након што је путнички авион "Малезија ерлајнса" ракетом оборен изнад територије, која је под контролом проруских снага у Украјини.

Четворо осумњичених сматра се одговорним за транспорт ракетног система, који је употребљен за обарање авиона на лету МХ-17.

Истражитељи су поручили да ће тражити од Русије да изручи осумњичене, који су лоцирани у тој земљи, док се верује да се држављанин Украјине налази у тој земљи.

Како су додали, суђење ће почети 9. марта 2020. године у Холандији.

Тужилац задужен за тај случај, Фред Вестербеке каже да тужилаштво жели да зна све о ланцу команде који је допринео томе да пројектил буде испаљен.

Одговарајући на питање о евентуалној умешаности Кремља, Вестербеке је рекао да да ће истраживати тај ланац колико год буде требало, преноси АП.

"Желимо да имамо што бољи увид у ланац команде и у то ко је све био умешан. У том смислу нећемо постављати себи никаква ограничења", навео је Вестербеке.

У обарању малезијског авиона 17. јула 2014. године погинуло је 298 људи, највише држављана Холандије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се