Рекордан број избеглих и расељених у 2018. години

Иако мање присутна у медијима у односу на протекле године, избегличка криза у свету не јењава. Статистика Уједињених нација је поразна. Број избеглих и расељених достигао је рекордних, готово 71 милион у 2018. години, највише у седам деценија постојања светске организације. Половина избеглих су деца, а предвиђања су да ће убудуће број расељених и тражилаца азила наставити да расте.

Од избеглица из Централне Америке, које желе да уђу у Сједињене Државе, четири милиона расељених због кризе у Венецуели, миграната који Медитеранском рутом покушавају да допру до Европе, до Рохиња муслимана који су под присилом напустили Мјанмар. То је реалност за коју међународна заједница још нема право решење. Највише је оних који беже од рата и прогона.

"Избеглице смо већ две године. Не свиђа нам се овакав живот и желимо да се вратимо у Мјанмар, али тражимо своја грађанска права, слободу кретања и вероисповести", каже Џамила Хатун, избеглица из Мјанмара.

Подаци из годишњег извештаја УНХЦР "Глобални трендови", показују да је 70,8 милиона људи у свету присилно расељено, двоструко више него пре 20 година.

"Кључни фактор који тера људе у избеглиштво је конфликт. Људи се, такође, данас много лакше крећу, па одлазе из економских разлога, али и због климатских промена, природних катастрофа", истиче Филипо Гранди, комесар Уједињених нација за избеглице.

Више од 41 милион људи расељен је у својим земљама.

"Учестало је мишљење да велика избегличка криза погађа богате земље, али је то погрешно. Статистика каже да је то, пре свега, криза сиромашних и земаља у развоју. Између 80 и 90 одсто избеглица у свету није нашло уточиште у богатим државама, каже Филипо Гранди, високи комесар Уједињених нација за избеглице.

У Србији је у последњих 12 месеци око 1.500 угрожених избегличких породица добило стамбено решење, али се положај 16.600 интерно расељених породица није значајно поправио, наводи УНХЦР.

Истиче се, међутим, да је спровођењем новог Закона о азилу и привременој заштити порастао број особа којима је одобрен избеглички статус, међу њима деце – избеглица без родитељске пратње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво