Иран игнорише претње САД – пробија ограничење залиха уранијума

Иран ће у наредних десет дана пробити ограничење залиха уранијума које су одређене нуклеарним соразумом Техерана са светским силама, изјавио је портпарол иранске агенције за атомску енергију Бехроуз Камалванди.

Бехроуз Камалванди је упозорио да Иран има потребу за обогаћеним уранијум до 20 процената што је само корак од нивоа за израду нуклеарног оружја, пренео је АП.

Додаје да је Иран већ учетворостручио производњу ниско обогаћеног уранијума и рекао да ће Техеран повећати нивое обогаћивања уранијума "на основу потреба земље".

Портпарол иранске нуклеарне агенције, је објавио то на конференцији за новинаре са локалним новинарима у иранском објекту за тешку воду Арак која је уживо преношена на иранској државној телевизији.

Ирану је потребно пет процената обогаћивања за нуклеарну електрану у јужној иранској луци Бушер, а 20 одсто обогаћивања за истраживацки реактор у Техерану, рекао је портпарол.

Техеран је саопштио да ће смањити ускладеност са међународним нуклеарним споразумом који је постигнут са светским силама 2015. године у знак протеста због одлуке Сједињених Америчких Држава да се повуку из споразума и поново им уведу санкције.

број коментара 0 Пошаљи коментар