Односи Кине и САД: Бела књига са црвеним линијама

Влада у Пекингу објавила је Белу књигу, у којој одговорност за застој у трговинским преговорима са Сједињеним Америчким Државама пребацује на Вашингтон. Истовремено се наглашава да је званична Кина спремна да их настави, али да неће дозволити уцене и мешање у унутрашња политичка питања. У Белој књизи се истиче да је трговински рат САД и Кине утицао не само на опадање сарадње између двеју највећих привреда света већ и на укупне међународне односе.

Уместо договора из Вашингтона су стигле нове царине. Када су пре месец дана трговински преговори САД и Кине прекинути, амерички председник Доналд Трамп одлучио је да повећа царине на увоз кинеске робе вредне скоро 250 милијарди долара на 25 одсто.

Спољнополитички коментатор Борислав Коркоделовић за РТС каже да ће трговински рат добити још озбиљније размере уколико амерички председник одлучи да повећа царине са 10 на 25 одсто и на преосталу кинеску робу која улази у Сједињене Државе.

Америка је претходно оптужила кинеску страну да је одустала од договорених споразума, па је Пекинг као одговор на све то издао Белу књигу.

Иако се у документу на 15 страна експлицитно не наводи, упућени у преговоре тврде да САД инсистирају на неопозивим захтевима који се тичу суверених питања Кине.

"Поред тога што се од Кине очекује да потпуно отвори свој интернет, да смањи субвенције за пољопривреду кинеским фармерима и индустријалцима, Сједињене Државе покушавају да искористе преговоре за подривање кинеске националне безбедности у вези Тајвана и Јужног кинеског мора", указује Коркоделовић.

У Белој књизи тврде како је битно повећати поверење, унапредити сарадњу и управљати разликама.

Став Пекинга је да свака влада треба да уважава партнеров друштвени и економски систем.

Према речима нашег саговорника, право на развој Кине не сме бити жртвовано и то су црвене линије којих ће се Пекинг придржавати.

Борислав Коркоделовић подсећа да се у многим анализама америчко-кинески трговински рат доживљава као покушај Западног обуздавања вртоглавог развоја Кине после 40 година реформи и отварања према свету.

Уз огромну потражњу домаћег тржишта, дубље структуралне реформе у правцу повећања потрошње кинеских грађана и привреде, значајно ће бити повећана конкурентност домаћих производа и компанија, закључује се у Белој књизи.

Штету трпе амерички грађани

Кад је реч о последицама трговинског рата у самој Америци, кинеска влада примећује да су царинске стопе увећале трошкове производње америчких производа, јер се многе компоненте увозе из НРК. Повећане су цене на америчком тржишту и самим тим нарушен стандард грађана САД.

Дефицит у трговини САД са НР Кином током прва четири месеца ове године износи више од 97,7 милијарди долара, после преко 419 милијарди у 2018. и то председник Трамп наводи као главни разлог за заоштравање економске политике према Пекингу.

Но, у Белој књизи се указује да су две привреде "повезане у природно корисном споју који је, у суштини, на обострану корист, па је грешка изједначавати трговински дефицит са неком предношћу."

О Белој књизи и на самиту Г20

Бела књига и трговински рат између САД и Кине биће једна од главних тема на самиту Групе 20 најразвијених земаља света у Јапану.

Да су последице тог сукоба добиле глобалне размере, показују и подаци Светске банке и Светске трговинске организације.

"Глобални раст је с 3,7 одсто смањен на 2,6 одсто. То значи да се глобална привреда приближава новој рецесији", наводи Коркоделовић и додаје да је светска пажња усмерена на то да ли ће уопште доћи до састанка председника Трампа и Сија на самиту и наставка преговора.

На последњем самиту Г20 крајем прошле године у Буенос Ајресу, двојица лидера су договорила замрзавање трговинског рата.

"Како националистички набој у Кини расте, руководство Комунистичке партије Кине је приморано да буде тврђе у преговорима с Американцима. Ја не бих искључио могућност да на састанку у Јапану уследи нека нова врста замрзавања", закључио је Коркоделовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво