Кина: Подржавамо Хонгконг и усвајање закона о изручењу

Пекинг је саопштио да ће наставити да подржава владу Хонгконга да усвоји закон о изручењу, док више од милион људи протестује због тог закона према којем би осумњичени могли да буду послати на суђење у матичну земљу, Кину.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Генг Шуанг рекао је на конференцији за новинаре да Пекинг подржава закон о екстрадицији, пренела је агенција Ројтерс.

Председница владе Хонгконга Кери Лам најавила је да ће процедура за усвајање предлога овог закона о екстрадицији бити настављена.

Нагласила је да ће у спорни закон бити уграђени заштитни механизми, како би људска права била заштићена.

Стотине хиљада људи протестовало је јуче на улицама Хонгконга, што је био можда и највећи протест у тој кинеској аутономној провинцији у скорашњој историји, а полиција је употребила и бибер-спреј.

Измене закона треба да поједноставе процедуру за сваки појединачни случај за одобравање изручења тражених осумњичених другим земљама, укључујући матичну земљу Кину, Макао и Тајван, поред 20 земаља са којима Хонгконг већ има споразум о екстрадицији.

Противници усвајања предложеног закона сматрају да оптужени у кинеском правосудном систему неће имати иста права као у Хонгконгу.

Хонгконг, бивша британска колонија, враћена је Кини 1997. године, уз гаранције аутономије и слободе, укључујући посебан правни систем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи