Избори у Казахстану, хапшења у Нурсултану и Алматију

Гласачи у Казахстану бирају наследника Нурсултана Назарбајева, који је водио земљу од стицања независности. Превремени председнички избори заказани су пошто је Назарбајев у марту изненада поднео оставку. Очекује се да ће победу однети његов близак сарадник Касим Токајев.

Око 12 милиона бирача одлучује ко ће после скоро три деценије власти Нурсултана Назарбајева водити једну од најбогатијих централноазијских држава.

У трци је седам кандидата, али се највеће шансе дају бившем премијеру и шефу дипломатије, кога сматрају човеком од поверења доскорашњег председника.

"Наше становништво изашло је на биралишта и искористило демократско право да гласа. Тиме је изабрало светлу будућност за нашу нацију", изјавио је Касим Жомарт Токајев, вршилац дужности председника Казахстана.

Оснивач модерног Казахстана Нурсултан Назарбајев, кога зову и оцем нације, први пут је изабран 1991. године и добио је неколико избора са више од 90 одсто гласова.

"Звало ме је више светских лидера који су ми рекли да је Казахстан на прави начин извршио транзицију власти. Отворено је 10 хиљада бирачких места, на којима грађани гласају за стабилност наше земље", истакао је Нурсултан Назарбајев, бивши председник Казахстана.

Пред новим председником су важне реформе у социјалној политици, изградњи станова, запошљавању младих, здравству и просвети.

"Спољно окружење има директан утицај на економију Казахстана, посебно ситуација у суседству – санкције Русији и америчко-кинески трговински рат. Кина је један од највећих улагача у Казахстан, са више од 45 милијарди долара инвестиција", навео је Жанибек Аринов из Института за међународну политику и економију Казахстана.

Изборе прате и страни посматрачи.

Ројтерс преноси да је полиција је ухапсила око 500 људи.

Демонстранти су изашли на улице два највећа града Нурсултана и Алматија на захтев забрањене политичке странке, Демократски избор Казахстана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи