Трамп стопирао тарифе, постигнут договор са Мексиком

Неће бити трговинског рата између Сједињених Америчких Држава и њеног јужног суседа Мексика, саопштио је амерички председник Доналд Трамп преко "Твитера" и тиме умирио америчку јавност која је страховала од најављених тарифа на робу из Мексика који је један од највећих снабдевача америчке индустрије.

Мексико је пристао да прими више миграната који траже азил у САД, док азиланти буду чекали одлуку америчких власти о њиховим случајевима, пише у заједничкој декларацији САД и Мексика која је објављена синоћ, преноси Ројтерс.

У декларацији се наводи да је Мексико пристао на повећање броја припадника безбедносних снага који би обуздали илегалну имиграцију, укључујући слање Националне гарде на јужну границу и обрачунавање с организацијама које се баве кријумчарењем људи.

Наводи се да ће САД и Мексико наставити разговоре о илегалној имиграцији и, уколико мере наведене у споразуму "не буду имале очекиване резултате, они ће предузети даље кораке" и објавити их у року од 90 дана.

Ројтерс преноси да је мексички министар спољних послова Марсело Ебрард казао да ће у понедељак бити започето распоређивање припадника Националне гарде Мексика на јужној граници те државе са Гватемалом, како би се спречио прилив миграната који иду ка САД.

Наводи се да је Ебрард, након што су САД и Мексико објавили да је постигнут споразум којим је избегнут трговински рат, да договор не садржи предлог администрације америчког председника Доналда Трампа да се азиланти из Гватемале врате у Мексико, а они из Хондураса и Салвадора у Гватемалу.

Стејт департмент је објавио у посебном саопштењу да се амерички државни секретар Мајк Помпео захвалио мексичком колеги и навео да се "САД радују заједничком раду са Мексиком на испуњавању ових обавеза".

Амерички председник Доналд Трамп реаговао је на Твитеру поруком да је на неодређено време обуставио претњу тарифама против Мексика након постизања "потписаног споразума" у вези с имиграцијом.

"Имам задовољство да вас информишем да су Сједињене Америчке Државе постигле потписани споразум са Мексиком. Тарифе које су САД планиране да примене у понедељак, против Мексика, овим су обустављене на неодређено време", поручио је Трамп на овој друштвеној мрежи.

Амерички министар финансија Стивен Минучин изјавио је да договор САД и Мексика о имиграцији испуњава циљеве Доналда Трампа када је реч о решавању имиграционих проблема на јужној америчкој граници.

Он је ипак напоменуо да Трамп задржава право да уведе тарифе ако Мексико не спроведе договор у дело. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи