Фараж куца на врата Даунинг стрита 10

Британска премијерка у оставци Тереза Меј од петка формално није више на челу Конзервативне странке. Она, симболично, дан проводи у својој изборној јединици у беркширском градићу Мејданхеду.

Тмуран и кишан јунски дан адекватно одражава како расположење нације, тако и неуспех Терезе Меј да испуни најважније обећање свог мандата – изведе земљу из Европске уније.

Од данас до 22. јула она је вршилац дужности како премијера, тако и лидера Конзервативне странке. Формални одлазак не значи и крај политичких главобоља.

На врата улице Даунинг број 10 данас је покуцао вођа новоосноване Брегзитерске странке Најџел Фараж са писмом у руци.

Тражи да, после успеха на изборима за Европски парламент, његова странка буде укључена у преговоре о Брегзиту.

"Премијерка нам је 108 пута рекла да одлазимо 29. марта, па нисмо. Сада гомила кандидата за премијера тврди да ћемо изаћи 31. октобра. Искрено, не верујем ником ништа", рекао је Фараж.

Његов потез је требало да буде шлаг на торту победе његове странке на превременим изборима за посланика у источноенглеском граду Питербороу.

Но, лабуристи су у последњем тренутку брегзитерима преотели тај посланички мандат, те брегзитери и даље остају ван вестминстерских парламентарних клупа.

"На дан када Тереза Меј престаје да буде вођа конзервативаца, моја порука посвађаним претендентима на место лидера торијеваца је: ''Ајде да вас видимо'. Ми смо већ спремни за опште изборе", каже лидер лабуриста Џереми Корбин.

Фаворит међу претендентима у кладионицама, бивши британски шеф дипломатије Борис Џонсон, данас је добио бар једну битку – ону судску.

Двадесетдеветогодишњи Маркус Бол сакупио је путем Интернета 300.000 фунти прилога и тужио Џонсона због предреферендумске тврдње да "Британија губи 350 милиона фунти недељно останком у Европској унији".

Суд је пресудио да није реч о лажи, већ о политичкој слободи говора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи