Нормандија, сећање на ослобођење од фашизма

У Нормандији се обележава 75. годишњица "Дана Д", када су савезничке силе заједничким акцијама ослободиле западни део Европе од фашистичког режима.

У француском месту Колевије сур мер, недалеко од пешчане плаже где је савезничке војнике дочекала киша метака и граната ујутро 6. јуна 1944. године, државници и ветерани подсетили су се једне од најзначајнијих битака Другог светског рата.

Централне личности на комеморацији су француски председник Емануел Макрон и Доналд Трамп, председник САД.

"Желим да изразим захвалност нашим савезницима, посебно Енглезима и британској премијерки Терези Меј, са којима смо увек имали блиске односе и поверење. Поносимо се на наша велика дела у историји и сећамо се нашег доприноса у име светског мира. Да нам потраје пријатељство које ћемо неговати сећањима на славне претке нашег народа", рекао је Макрон.

Амерички председник Доналд Трамп похвалио је ветеране Дана "Д" као неке од "највећих Американца који ће икада живети".

Истакао је да је на данашњи дан, пре 75 година, 10.000 мушкараца жртвовало своје животе не само због колега из војске и због својих земаља, већ ради "опстанка слободе".

На церемонији су домаћини подсетили на речи бившег француског председника Франсоа Оланда, који је приликом обележавања 70. годишњице од завршетка Другог светског рата рекао да победа 8. маја није била победа једне нације над другом, већ победа идеала над тоталитарном идеологијом.

Операција савезничких снага почела је дан раније из Портсмута, с југа Енглеске. У том граду су јуче на церемонији присуствовали британска краљица Елизабета II, премијерка Тереза Меј, француски председник Емануел Макрон, канадски и аустралијски премијери, немачка канцеларка Ангела Меркел и амерички председник Доналд Трамп.

Пре 75 година, 150.000 савезничких војника су учествовали у искрцавању у Нормандији. Само првог дана искрцавања погинуло је више од 10.000 савезничких војника.

Ваздушни, копнени и поморски удар савезничких снага на Нормандију резултирао је ослобађањем Западне Европе од нацистичког режима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво