Светски званичници у Британији у част "Дана Д"

Амерички председник Доналд Трамп, британска премијерка Тереза Меј, председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел и други светски званичници присуствовали су церемонији у Портсмуту поводом обележавања 75. годишњице искрцавања савезника у Нормандији 1944. године.

Британска премијерка Тереза Меј домаћин је 15 светских лидера у част годишњице искрцавања у Нормандији, највеће комбиноване копнене, ваздушне и поморске операције у историји, јавља Би-Би-Си.

Ветерани су поздравили публику, глумица Шеридан Смит извела је песму Dame Vera Lynn, док је Доналд Трамп прочитао исту молитву коју је 32. амерички председник Френклин Делано Рузвелт изрекао у време када су америчке и савезничке снаге прелазиле Ламанш како би се искрцале у Нормандији.

Краљица Елизабета захвалила је ветеранима на њиховој служби. "Када сам присуствовала обележавању 60. годишњице 'Дана Д', неки су мислили да ће ми то можда бити последњи такав догађај", рекла је краљица и додала да је њена, ратна генерација, отпорна.

На крају тродневне државне посете Великој Британији, Трамп је истакао да се радује обележавању онога што је "можда била највећа битка у историји", док су се представници земаља на скупу усагласили у изјави да се незамисливи ужас Другог светског рата више неће поновити.

Мејовој и Трампу су се придружили француски председник Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел као и премијери Аустралије, Белгије, Канаде, Чешке Републике, Данске, Грчке, Луксембурга, Холандије, Норвешке, Новог Зеланда, Пољске и Словачке.

Након састанка светских лидера, уследио је пријем ветерана, а 95-годишњи Хери Ред и годину дана млађи Џон Хјутон спустили су се падобраном у Нормандију, у част својих погинулих другова.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво