Трамп у подељеној Британији – бојкот и прилика за трговину

Други дан посете Великој Британији америчког председника Доналда Трампа пролази у духу протеста, али и разговора о слободној трговини. Лидер опозиције Џереми Корбин јуче је бојкотовао краљевски банкет у Трампову част. Данас Трамп бојкотује сусрет са њим.

Фокус другог дана посете америчког председника Лондону није толико сам Доналд Трамп, колико дубоке поделе у британском друштву.

Демонстрације против Трампа широм Британије претвориле су се у демонстрације против Брегзита. Тако се у жижи поново нашао и све непопуларнији лидер Лабуриста Џереми Корбин, који се демонстрантима обратио испред зграде владе.

"Онима који су нам у посети кажем да размисле о свету који живи у миру и без оружја, о свету у коме се поштују људске вредности и који не познаје расизам, мизогинију и верску мржњу коју подстиче крајња десница у Британији, Европи и САД", поручио је Корбин.

За Торијевце је већ доручак био прилика да се сретну са америчком пословном елитом. За Доналда Трампа јуче и данас су прилика да опипа пулс потенцијалних будућих кандидата за лидера Конзервативне странке.

"Највеће савезништво које је свет икада видео"

За обе стране главно питање је слободна трговина у постбрегзитовској ери.

Трамп је рекао да није видео никакве протесте, "осим пре кратког времена малу групу људи, окупљену из политичких разлога". Дакле, закључио је амерички председник, "биле су то лажне вести".

Тереза Меј, премијерка Велике Британије у оставци, поручује и градоначелнику Лондона и Џеремију Корбину, да се данашњи разговори тичу најважнијег од свих односа – оног између САД и Уједињеног Краљевства "као што је председник рекао, највећег савезништва које је свет икада видео".

"Тај посебни и дубоки однос обезбеђује сигурност како нас, тако и остатка света", сматра Мејова.

Скептични аналитичари у Лондону наглашавају да је за сваки прави споразум о слободној трговини потребно барем десет година преговора, а да је велико питање ко ће тада водити САД и Велику Британију.

Посета Доналда Трампа наставља се и сутра њеним историјским делом, почетком обележавања седамдесетпетогодишњице савезничког искрцавања у Нормандији – дакле, "Дана Д".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи