Русија блокирала саопштење СБ УН о Идлибу

Русија је блокирала саопштење Савета безбедности УН о Идлибу које су покренули Кувајт, Немачка и Белгија наводећи да је неуравнотежено, изјавио је дипломатски извор за ТАС.

"Русија је блокирала саопштење Савета безбедности Уједињених нација позивајући стране да понове своју посвећеност споразуму о примирју према руско-турском меморандуму од 17. септембра 2018. године", рекао је извор, додајући да је оно је било неуравнотежено и није било спомињања терориста у региону.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершинин учествовао је на састанку Савета безбедности УН о Сирији прошле недеље. Он је поновио посвећеност Русије руско-турском меморандуму и нагласио неопходност даљих напора за истребљење терористичких организација са седиштем у Идлибу.

Председник САД Доналд Трамп позвао је раније у току дана Русију, сиријске власти и Иран да престану са бомбардовањем провинције Идлиб у Сирији.

"Русија, Сирија и у мањој мери Иран, бомбардују сиријску провинцију Идлиб, и неселективно убијају много невиног цивилног становништва" рекао је Трамп и додао да свет гледа, како он каже, "кланицу", пренео је Тас Трампов пост са Твитера.

Агенција наводи да су у вечерњим часовима 21. маја милитанти Eл Нусра фронта, који се у Русији налазе на листи терористичких организација у северном делу де-ескалационе зоне Идлиба, извели више напада на позиције владиних трупа.

Тас подсећа да су у складу са одлуком Русије, Ирана и Турске, који су гаранти примирја у Сирији, у мају 2017. године успостављене четири зоне деескалације, у које је укључена Идлиб провинција.

Наводи се да су од 2014. године три зоне под контролом Дамаска али се четврта област у коју спада провинција Идлиб и неки делови Латакије, Хама и Алепо провинција још налази под контролом милитаната из Џабат ал Нусра фронта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво